2022. október. 01., szombat - Malvin.

A jojó-effektus veszélyes a szívbetegekre

Egy, a New England Journal of Medicine című lapban publikált tanulmány szerint a szívkoszorúér-betegségeknél különösen súlyos egészségkárosodást okozhat a jojó-effektus.

Az amerikai tudósok úgy találták, hogy az olyan betegeknek, akik átlagosan 4,7 évig kitették magukat a nagy súlyváltozásoknak, jóval nagyobb esélyük volt a szívinfarktusra, a stroke-ra, mint azoknak, akiknek a súlya csak csekélyebb mértékben változott. A viszonylag gyors és nagy tömegű fogyás, majd az utána jelentkező visszahízás nem csak a bőrt viseli meg, hanem a szív-és érrendszert is.

A szívkoszorúér-betegség a leggyakoribb szívbetegség az Egyesült Államokban évente mintegy 370 ezer ember haláláért tehető felelőssé. A betegséget az atherosclerosis jellemzi, amikor a szívet vérrel tápláló koszorúérben plakkok rakódnak le. A plakkok felhalmozódva akadályozhatják a szív vérellátását, amely végső soron akár szívinfarktushoz is vezethet.

A nagyobb súlyváltozások megnövelik a halálozás esélyét

A kutatók 9509 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akik 35-75 év közöttiek voltak. A szívkoszorúér-betegség mellett valamennyiüknek magas volt a koleszterinszintje, ezért koleszterincsökkentő terápián is részt vettek. Az utánkövetéses periódusban 4,7 évig követték őket, azt vizsgálva, hogyan hat rájuk a testsúlyváltozás. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy azok a túlsúlyos személyek, akik a legnagyobb súlyváltozásokon mentek keresztül (és ez „csupán” 4 kilogramm fel-le ugrálását jelentette), 117 százalékkal növelték a rizikójukat a szívinfarktusra, 136 százalékkal a stroke-ra és 124 százalékkal a halálozásra, azokhoz képest, akiknek csak kevesebbet váltakozott a súlyuk. További megállapítás volt, hogy a jojó-effektus a cukorbetegség kialakulásának esélyét is növeli – bár a kutatók hozzáteszik, hogy a téma egyelőre csak megfigyelésnek minősíthető, és további kutatásokat igényel. 

Szívbetegek: csak óvatosan

Az elhízás önmagában is rizikófaktora a szív-és érrendszeri betegségeknek, ahogyan a magas vérnyomásnak, a 2-es típusú cukorbetegségnek, a daganatos betegségeknek, az ízületi  megbetegedéseknek, az anyagcsere-zavaroknak,és a korai halálozásnak is – ismerteti dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa. – A súlyfelesleg leadása jelentős egészségi előnyökkel jár, ám a tartós, egészséges fogyást csakis életmódváltással lehet elérni. Ebből a szempontból különösen körültekintőnek kell lenniük a szívbetegeknek, hiszen a jelentős súly gyors leadása, majd visszaszedése az egészségesek szív- és érrendszere számára is megterhelő. Aki tehát szívproblémával szeretne fogyni, annak mindenképpen előzetes kardiológiai és lehetőleg dietetikusi, életmód orvosi felmérés ajánlott, és a fogyás ideje alatt rendszeres orvosi kontroll szükséges.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő

Az orröblítés, azaz az orrüreg napi kétszeri, fiziológiás sóoldattal történő átöblítése a koronavírus-fertőzés kimutatását követően jelentősen csökkentheti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát.

A dohányzás és a tüdőrák vagy az érszűkület közötti kapcsolatról mindenki tud, rengeteget hallani róla, azonban egy kevésbé hangsúlyozott, ugyanakkor legalább ennyire fontos káros következménye, hogy jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamot.