hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

A Johnson & Johnson a legjobbak között

Egyetlen gyógyszeripari vállalatként a Johnson & Johnson a 11. helyen végzett a világviszonylatban leginkább elismerésre méltó cégek idei 50-es toplistáján.

hirdetés

A Fortune magazin nemzetközi felmérésekre alapozva 1997 óta évente összeállítja a világ legelismertebb cégeinek rangsorát. A komoly presztízs értékű „World’s Most Admired Companies” titulus megszerzésére a világviszonylatban kiemelkedően nagynak számító – jelenleg 10 milliárd USD feletti éves árbevételű – vállalatok esélyesek. Az értékelésben kilenc fő vállalati jellemzőt vesznek górcső alá: az innovációt, a humánerőforrás-menedzsmentet, a vállalati vagyongazdálkodást, a társadalmi felelősségvállalást, a menedzsement minőségét, a pénzügyi megbízhatóságot, a hosszú távú beruházások értékét, a termékek/szolgáltatások minőségét, valamint a globális versenyképességet.

Az idei rangsor elkészítéséhez a felmérésben közreműködő Hay Group (globális vezetői és humánerőforrás-tanácsadó cég) első lépésben mintegy 1400 vállalatot rangsorolt az éves árbevétel alapján; közülük azután nemzetközi viszonylatban iparáganként a 15 legnagyobbat, míg az USA-beli cégek közül a 10 legnagyobbat választotta ki – így összesen 29 ország 668 vállalata versenyzett egymással a „leginkább elismerésre méltó cég” megtisztelő címért. Az értékelést minden iparágban a szakma képviselői – vállalatvezetők és elemzőkvégezték. A legjobbak közé azok a vállalatok kerülhettek be, amelyek az értékelt kilenc szempont alapján az adott iparágon belül a felső 50 százalékba estek.

Az iparágtól független, összesített 50-es toplistára 4104 értékelő szakember véleménye alapján kerültek fel a cégek azok közül, amelyek az előző évi felmérések rangsorának felső 25 százalékában, illetve az iparági ranglista felső 20 százalékában végeztek. A kritériumrendszer tehát szigorú – lássuk hát, hogyan teljesítettek a gyógyszeripar legnagyobbjai, és kik az idei listavezetők.

A Johnson & Johnson egyetlen gyógyszeripari vállalatként a 11. helyen végzett az összesített vállalati ranglistán, olyan ismert neveket utasítva maga mögé, mint a FedEx (12.), a Nike (13.), a BMW (15.), a Procter & Gamble (17.), a Microsoft (20.), az IBM (25.), a Facebook (26.), a Boeing (27.), a Samsung Electronics (30.), az Unilever (36.), az Intel (40.), a Pepsi (41.) és a McDonald’s (46.). Ezzel a gyógyszeróriás 8 helyet javított a tavalyi rangsorbeli pozícióján, ami részben a biotechnológiai vonal előtérbe kerülésével indokolható. A tavalyi év további jelentős lépése a cég azon januári döntése, amelynek értelmében a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen Research and Development, LLC újszerű együttműködési megállapodást kötött a Yale Orvostudományi Egyetem Open Data Access (YODA – Nyílt adathozzáférés) projektjével, ezzel is tágabb keretet adva a klinikai vizsgálatokból származó adatok megosztása melletti elkötelezettségének a közegészségügy, a tudomány és az orvoslás fejlesztése érdekében. A YODA-megállapodással a Johnson & Johnson a gyógyszerek klinikai vizsgálataiból származó adatok megosztásán kívül az orvostechnikai és fogyasztói termékeinek klinikai vizsgálataiból származó adatok megosztása mellett is kötelezettséget vállalt. „A klinikai vizsgálati adatok felelős megosztása előmozdítja a tudomány és az orvoslás fejlődését” – nyilatkozott akkor dr. Paul Stoffels, a vállalat tudományos vezetője és gyógyszerészeti üzletágának elnöke. Emellett a Johnson & Johnson is részt vesz az ebola elleni vakcinafejlesztésben, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy újrapozícionálja magát a világ lakosságának egészségéért aktívan tevő vállalatok sorában. Az értékelési szempontok szerint az iparágon belüli rangsorban a Johnson & Johnson első helyre került a humánerőforrás-menedzsment, a vállalati vagyongazdálkodás, a társadalmi felelősségvállalás, a menedzsement minősége, a pénzügyi megbízhatóság és a hosszú távú beruházások értéke kategóriákban, második helyre sorolódott a termékek/szolgáltatások minősége és a globális versenyképesség kategóriáiban és hatodik helyen áll az innováció terén.

 

A listavezetők

A „World’s Most Admired Companies” listavezetője – immár nyolcadik alkalommal – az Apple cég, amelynek piaci értéke a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 700 milliárd dollárt. A tavalyi utolsó negyedév forgalmi adatai szerint a cég piacvezető terméke továbbra is az iPhone, amelyből 3 hónap alatt (október elejétől december végéig) 74,5 millió darabot adtak el világszerte. A második helyen végző Google alapvetően a profitábilis hirdetési üzletágának és innovatív fejlesztéseinek köszönheti üzleti sikerét. Tavalyi éves árbevétele 66 milliárd USD-t tett ki. A dobogó harmadik helyén az USA-beli székhelyű, nemzetközi biztosítótársaság, a Berkshire Hathaway áll, amelynek a vasúttól a hitelkártyákon át a Heinz kechupig a legváltozatosabb területeken vannak érdekeltségei. A ranglista 4. helyét az e-kereskedelem gigacége, az Amazon.com, az 5. helyet a világ 66 országában jelen lévő és töretlenül terjeszkedő Starbucks kávéházlánc foglalja el. A 6. helyen a Walt Disney Stúdió, 7. helyen a Southwest Airlines légitársaság, 8. helyen az American Express hitelkártya-vállalat, 9. helyen a General Electric, 10. helyen a Coca-Cola végzett.

 

Gyógyszeripari vállalatok

Az Abbvie, az Amgen, a Bristol-Myers Squibb, a Novartis, a Merck, a GlaxoSmithKline és a Roche csoport az 50. hely fölött végző, ámde nem kevésbé elismerésre méltó gyógyszeripari vállalatok között szerepel. Az iparágon belüli sorrendjüket tekintve a Johnson & Johnsont a Novartis és a Roche csoport követi a dobogón. A Bristol-Myers Squibb a negyedik, a Merck az ötödik, az Amgen a hatodik, az Abbvie a hetedik, a GlaxoSmithKline a nyolcadik helyet foglalja el.

(Forrás: Fortune)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés