hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

A járvány tanulságai segíthetnek felszámolni a gyógyszerhiányt

Forró italpor, fájdalom- és lázcsillapító, gyermekeknek való szirupok, vitaminok és allergiagyógyszerek – a gyógyszerhatóság listája szerint jelenleg legtöbbször ezek a készítmények hiányoznak a patikákból. A Hungaropharma vezérigazgatója szerint azonban nem új keletű problémáról van szó, ezért is fontos a gyógyszer- és alapanyaghiány okozta kiszolgáltatottság felszámolása.

hirdetés

A gyógyszerhiány nem magyar, de még csak nem is európai uniós sajátosság, hanem világjelenség – fogalmazott az InfoRádiónak Feller Antal –, ráadásul nem is az elmúlt hetekben–hónapokban, talán nem is az elmúlt években alakult ki, ezzel mindig is együtt kellett élnünk. Vagyis a magyarországi hiánycikkek száma nem nőtt jelentős mértékben az elmúlt időszakhoz képest, a koronavírus-járvány hatására sem, a pandémia elsősorban inkább gyártási, kapacitási, valamint szállításbeli problémákat okozott.

Köztudott, jegyezte meg a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke, a gyógyszeralapanyagok igen jelentős része a Távol-Keleten és Kínában készül. A gyógyszerhatóság hiánylistáján jelenleg több mint 1300 termék szerepel, ami gyakorlati szempontból nézve nem túlzottan sok, tekintve, hogy a termékek jelentős részéből van azonos hatóanyagot tartalmazó helyettesítő készítmény.

Ritkán, de előfordul olyan helyzet is, amikor a rendszeres forgalomban nincs elérhető helyettesítő készítmény, ilyen esetben azonban a hatóság, a gyógyszergyártó és a -nagykereskedők is szorosan együtt dolgoznak, hogy alternatív forrásokat kutassanak föl más európai vagy távolabbi országokban, hogy az OGYÉI engedélyével mielőbb beszerezhessék azokat. Feller Antal ugyan egyetért azzal, hogy amennyiben a pandémia csitulni fog, a gyógyszerhiányos állapot is némiképp konszolidálódhat, de azt fontosabb kérdésnek tartja, hogy a járványból milyen tapasztalatokat vonunk le.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés