hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

A járvány nem ér véget, ha a védőoltásból csak a fejlett országoknak jut

A vakcinanacionalizmus évi 1,2 billió dollárnyi GDP-jébe kerülhet a globális gazdaságnak, ezért életbe vágóan fontos, hogy a koronavírus elleni vakcinák a világon mindenhova eljussanak, írja az Index.

Több mint kétmilliárd dollárt gyűjtött össze a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) a Covid-vakcinákhoz való egyenlő hozzáférés támogatása érdekében indított összefogás, a COVAX keretében. Ám még további 20 milliárd dollár kell ahhoz, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok mindegyike kapjon majd a koronavírus elleni védőoltásokból.

A programhoz 94 fejlett gazdaság, valamint számos magánszemély és cég csatlakozott, akik felismerték, amit az Egészségügyi Világszervezet nagyjából a pandémia eleje óta hangsúlyoz: egy világméretű járványnak csak világméretű összefogás vethet véget.

A már felajánlott, valamint a még hiányzó összeg közötti szakadék azonban egyértelműen jelzi, hogy ha a Covid-vakcináról van szó, akkor nemcsak az egyes emberek, de az államok is elsősorban magukra gondolnak. A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus ezért is ismételte meg a közelmúltban, hogy a pandémiából való kilábalás egyetlen módja az együttes fellépés és annak biztosítása, hogy a szegényebb országok is hozzáférjenek az oltásokhoz.

A vakcinanacionalizmus nem lerövidíti, hanem meghosszabbítja a járványt – fogalmazott a főigazgató az Index szerint.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés