hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

A hüvelyflóra módosíthatja a HIV-ellenes gyógyszerek hatását

Az egészségestől eltérő hüvelyflóra a HIV preexpozíciós profilaxisában alkalmazott tenofovir inaktiválásához vezethet, ilyen módon csökkentve a hatóanyag által megvalósított profilaktikus védelmet.

hirdetés

A hüvelyflóra bizonyos baktériumai a HIV-terápiában, illetve a betegség profilaxisában alkalmazott tenofovir hatóanyag inaktiválását eredményezhetik. Mindez magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért teljesített olyan gyengén a hatóanyag a nőknél a preexpozíciós profilaxisra vonatkozó klinikai vizsgálatokban, különösen abban az esetben, ha hüvelygél formájában alkalmazzák a virosztatikumot.

A HIV terápiájában és a profilaxisában is helye van a tenofovirnak

A tenofovir a HIV terápiájában, illetve annak a preexpozíciós profilaxisában is szerepet tölt be. Utóbbi esetben a biztonságos szexszel kombinálva javasolt a nemi úton szerzett HIV-1 fertőzés kockázatának csökkentése céljából nagy kockázatú felnőtteknél. A tenofovir és a tenofovir dizoproxil készítményei Magyarországon is forgalomban vannak – filmtabletták formájában.

Miért nem működik megfelelően a preexpozíciós profilaxis a nőknél?

Korábbi vizsgálatok alapján a preexpozíciós profilaxis részeként való tenofovir-alkalmazás nagy eséllyel megvédi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, amennyiben HIV-pozitív partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot. Fordítva ez nem működik ennyire hatékonyan: azaz a nők mindössze 49, illetve 75 százaléka számára biztosít védelmet a preexpozíciós orális tenofovir-adagolás – derült ki a VOICE-, illetve a TDF-2 vizsgálatokból.

A tenofovires hüvelygélek nyújtotta védelem ennél is kisebb fokú volt. A FACTS vizsgálat alapján ki nem mutatható mértékű, míg a CARPISA-vizsgálat szerint 39 százalékos védelem érhető el a vaginális gél alkalmazásával. A kedvezőtlen eredményeket korábban az alacsony compliance-szel magyarázták.

Újra elemezték a CARPISA-vizsgálat eredményeit

A CARPISA-vizsgálat 688 női résztvevőjének a hüvelyflóráját megvizsgálva kiderült, hogy a nők mindössze 60 százalékában volt jelen az egészséges, Lactobacillusok-dominálta hüvelyflóra. A fennmaradó 40 százaléknál egyéb baktériumok, köztük a Gardnerella vaginalis voltak a szokásosnál nagyobb mennyiségben jelen. A Gardnerella vaginalis nagyobb mennyiségben való jelenléte a Lactobacillusok háttérbe szorulásához és bakteriális vaginózishoz, valamint a tipikusan vele járó panaszokhoz pl. hüvelyi folyáshoz vezet.

Azoknál a nőknél, akiknek a hüvelyflórája egészséges volt, 61 százalékos profilaktikus védelem valósult meg a tenofovires hüvelygéllel, ami magas adherencia esetén 78 százalékra emelkedett. Ezzel szemben a Gardnerella-uralta hüvelyflórával rendelkezőknél mindössze 18 százalékos védelem valósult meg, ami statisztikai elemzés alapján nem tekinthető szignifikáns (CI 95 százalék) védelemnek. Esetükben a jó adherencia is csak 26 százalékra tudta emelni a tenofovires profilaxis eredményességét.

In vitro elemzések is igazolják a Gardnerella vaginalis okozta tenofovir-inaktivációt

Laboratóriumi vizsgálatok alapján a Gardnerella baktériumok még az előtt inaktiválják a tenofovir prodrug-ot, mielőtt azt az epitelsejtek felvennék és az aktív formájúvá alakulna.

A friss eredmények felvetik azt a kérdést is, hogy mennyiben játszhat szerepet a hüvelyflóra az orálisan alkalmazott tenofovir esetén megvalósuló preexpozíciós profilaxisban.

(Forrás: Science)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés