2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

A hüvelyben élő Lactobacillusok legfontosabb „fegyvere” a tejsav

Napjainkra bebizonyosodott és elfogadott, hogy a hüvely egészséges állapotában sem steril. A benne élő mikroorganizmusok összességének, a Lactobacillusok dominálta vaginális mikrobiomnak az egyensúlya kulcsfontosságú a női reproduktív rendszer egészsége szempontjából. Amennyiben a mikrobiom egyensúlya megbomlik, azaz az eubiózist diszbiózis váltja fel, az a legkülönfélébb kórképekkel, így a bakteriális vaginózissal vagy a hüvely gombás kórképeivel járhat együtt.

A hüvely eubiózisos állapotát számos belső és külső tényező bonthatja meg. A női szervezet menstruációs ciklussal, terhességgel vagy klimaxszal kapcsolatos hormonális változásai (ösztrogénszint változása) éppen úgy hatással lehetnek a hüvelyt kolonizáló mikroorganizmusokra, mint a vagina savas kémhatását megváltoztató exogén ágensek. Számos olyan tisztálkodószer, aminek a kémhatása a kb. 4,2-es pH-nál magasabb, így például a hagyományos szappanok, előnytelenül hatnak a hüvelyben uralkodó kémhatásra és bakteriális flórára. Hasonlóképpen, a szexuális aktus során a hüvelybe kerülő ejakulátum is lúgos irányba tolja el a vaginális pH-t. A különféle kemikáliák, így például az intim dezodorok vagy a strandok medencéiben található klórvegyületek is árthatnak a hüvelyflórának. A gyógyszerek közül az antibiotikumok, azok is, amelyeket per os adagolnak, káros hatással vannak a hüvelyflórára, annak összetételét előnytelenül megváltoztathatják. Továbbá, a fogamzásgátlók szedése is az eubiotikus állapotból való kibillenéshez vezethet. Mint látható, a hüvelyflóra egyensúlya meglehetősen könnyen megbontható; a bakteriális, gombás vagy protozoon okozta kórképekhez vezető patogének elszaporodását olyan egyszerű tényezők is támogathatják, mint például a nedves, nem szellőző környezet; ami könnyen létrejöhet, ha valaki nem pamutanyagból készült ruházatot visel vagy strandolást követően hosszabb ideig üldögél a nedves fürdőruhájában.

Bár a diszbiózishoz vezető tényezők sora széles skálát ölel fel, a tapasztalatok alapján a nyárral együtt járó strandolásra és a gyakoribb (egyéjszakás) szexuális kapcsolatokra visszavezethetően a meleg évszakban a hüvelyfertőzések gyakorisága is megnő. Ezeknek a kórképeknek a megelőzésére, a hüvelyflóra egyensúlyának a stabilizálására javasolt tehát különös figyelemmel lenni. A vaginális mikrobiom megóvása érdekében elsősorban probiotikumos és/vagy tejsavas készítmények alkalmazása javasolható. Ezek az összetevők klinikai vizsgálatokkal igazolt módon is hozzájárulhatnak a hüvelyflóra egészségéhez, a vaginális fertőzések megelőzéséhez.

Kulcsfontosságúak a Lactobacillusok és a tejsav

 Lactobacillus bulgaricus bacteria. They are rod-shaped, gram-positive bacteria. They grow in acid media & produce lactic acid from the fermentation of carbohydrates. Lactic acid produced by the fermentation of milk is responsible for the preservation & fl (Forrás: 123 rf.com)
Lactobacillus bulgaricus bacteria. They are rod-shaped, gram-positive bacteria. They grow in acid media & produce lactic acid from the fermentation of carbohydrates. Lactic acid produced by the fermentation of milk is responsible for the preservation & fl (Forrás: 123 rf.com)

A hüvely eubiózisa a benne élő Lactobacillusoknak köszönhető, a vaginális diszbiózis és a vele járó különféle kórképek pedig a Lactobacillusok csökkent számával vagy hiányával írhatók le. A különféle Lactobacillusok (pl. az eurázsiai rasszhoz tartozó nőknél a hüvelyben legnagyobb számban élő L. crispatus, illetve egyéb Lactobacillusok, pl. L. gasseri, L. iners, L. jensenii) számos mikrobaellenes anyagot termelnek – így bakteriocint, hidrogén-peroxidot és tejsavat. Míg korábban úgy vélték, hogy ezek közül a hidrogén-peroxid számít a legfőbb patogénellenes ágensnek, mára bebizonyosodott, hogy a legfontosabb antimikrobiális szerep a tejsavé (1).

A fiziológiás koncentrációban jelen lévő tejsav mintegy hat nagyságrenddel kifejezettebb csökkenést mutat 17 különféle, a bakteriális vaginózissal kapcsolatba hozható baktériummal szemben, mint a hidrogén-peroxid (1). A szexuális úton terjedő betegségek kivédésében is jelentősebb szerep hárul a tejsavra: a Chlamydia trachomatis-szal, illetve a Neisseria gonorrhoeae-val szemben is a L. crispatus vagy a L. gasseri által termelt tejsav bizonyul hatékonynak, nem pedig az általuk előállított hidrogén-peroxid (1).

A 4,5-ös kémhatású tejsavas rendszer antimikrobiális hatása nagyságrendekkel erősebb, mint az ugyanolyan kémhatású sósavé vagy ecetsavé. A legfrissebb kutatási eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a tejsav kedvező hatásainak a kifejtéséért a molekula protonált formája felel, ami a tejsav pKa-értéke (3,89) alapján elsősorban a 3,89-es pH-nál alacsonyabb kémhatású közegekben van jelen nagy arányban. A laktátionnal szemben a tejsavra vonatkozó membránpermeabilitás magas, és a szerves sav képes a kórokozók membránján monokarboxilát-transzporterek vagy a laktátot kötő GPR81-receptor közreműködése nélkül átjutni. A patogénekbe bejutó, a citoszoljukat savanyító tejsav az intracelluláris sejtfunkciók károsítása, illetve a membránpermeabilitás fokozása révén a baktériumok pusztulásához vezet (1).

A Lactobacillusok egészséges dominanciája esetén a hüvely pH-ja 4,5 alatti (1). Az egészséges, termékeny korú nők hüvelyében uralkodó kémhatás – a legújabb mérések alapján – alacsonyabb, mint azt korábban vélték; az mindössze 3,5±0,3-ra tehető (2). Mindez elsősorban a kb. 110 mM-os koncentrációban jelen lévő, a Lactobacillusok által termelt tejsavnak tudható be. Diszbiózis esetén a tejsav koncentrációja kevesebb, mint 20 mM-ra csökken, ugyanakkor egyéb, a tejsavnál gyengébb savként funkcionáló szerves savak, így az ecetsav, a propionsav és a vajsav jelennek meg egyre nagyobb koncentrációban a hüvelyben. A savprofil változása és a különféle aminok megjelenése egyaránt a kémhatás emelkedéséhez vezet, és például bakteriális vaginózis esetén azzal párhuzamosan a kellemetlen szag és a rendellenes folyás is megjelenik (1).

Ha pótolni kell a Lactobacillusokat és a tejsavat

A hüvely eubiózisának visszanyerése céljából logikus lépésnek tűnik a Lactobacillusok hüvelybe való bejuttatása. A különböző Lactobacillus-alapú probiotikumok (pl. hüvelykúpok, hüvelykapszulák, hüvelytamponok) bakteriális vaginózis esetén mutatott hatásosságát több klinikai vizsgálatban is tanulmányozták, vagy önmagában való alkalmazás vagy antibiotikumos kezelés melletti adagolás esetén. A probiotikumok jól tolerálhatónak bizonyultak, illetve egyre több bizonyíték gyűlik össze a pozitív hatásukra vonatkozóan.

A posztbiotikus metabolitnak tekinthető tejsav intravaginális alkalmazása is számos vizsgálat tárgyát képezte és képezi a bakteriális vaginózis kezelése és megelőzése terén. Az eredmények alapján a – jellemzően 5−7 napon keresztül napi egyszer a hüvelyben alkalmazott − tejsav hozzájárul a bakteriális vaginózissal járó panaszok enyhüléséhez, akár önmagában, akár gyógyszeres kezeléssel (pl. metronidazol) kombináltan alkalmazzák azt. A tejsavas intravaginális készítmények alkalmazása elősegítheti a hüvely Lactobacillusokkal való rekolonizációját; ami egy vizsgálat alapján a tejsavval kezelt nők 83 százalékánál be is következik, szemben a placebokezelésben részesülőknél tapasztalt 10 százalékos aránnyal (1).

Tejsavas készítmények a világ számos országában, így hazánkban is, vény nélkül kapható patikaszerekként vannak jelen. A tejsav alkalmazásával kapcsolatosan jelenleg rendelkezésre álló és folyamatosan gyűlő, ígéretes eredményeket tekintve elképzelhető, hogy széleskörű klinikai vizsgálatok elvégzését követően a tejsav a bakteriális vaginózis kezelésére és megelőzésére vonatkozó klinikai irányelvekben is vezető szerepet kap.

A tejsavas készítményeket általában hüvelygél formájában juttatják a hüvelybe. A többszöri alkalmazást tekintve preferáltak az egyenként csomagolt, megfelelő adagolási pontosságot és higiénikus alkalmazást biztosító termékek. Most még technológiai újdonságnak számítanak, de a jövőben a tejsavas hüvelygéleken túl megjelenhetnek a patikák polcain az oligomer tejsavat tartalmazó pesszáriumok, a polietilén-glikol alapú tejsavas nanorendszerek vagy a tejsavat szabadon bocsátó hüvelygyűrűk (1).  

 

Irodalom

1. Tachedjian G, Aldunate M, Bradshaw CS, Cone RA. The role of lactic acid production by probiotic Lactobacillus species in vaginal health. Res Microbiol 2017; http://dx.doi.org/10.1016/j.resmic.2017.04.001

2. O’Hanlon DE, Moench TR, Cone RA. Vaginal pH and microbicidal lactic acid when lactobacilli dominate the microbiota. PLoS One 2013;8:e80074.

Dr. Budai Lívia PhD. , szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)

Kvízajánló

A Gyakori panaszok rovatunkhoz tartozó kvízünket ITT töltheti ki, amellyel ebben a félévben 12 kreditpontot szerezhet

Jogszabályfigyelő

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.