hirdetés
hirdetés
2020. december. 05., szombat - Vilma.
hirdetés

A homeopátiás szerek feliratozásáról

Csökkenni fog a homeopátiás szerek használata, ha a Parlament elfogadja az egészségügyi törvénycsomagot – mondja a hvg.hu-nak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

hirdetés

A jogszabálymódosítás után januártól írásban kell tájékoztatni a pácienst homeopátiás gyógyszer ajánlásakor, ám az egyelőre nem világos, pontosan milyen szöveget adnak majd át a betegnek. Hankó Zoltánnak egészen radikális javaslata van, szerinte a termék hatásossága nem bizonyított feliratot, vagy valami ehhez hasonló üzenetet kellene a gyógyszeres dobozokra vagy az írásos tájékoztatóra írni. Úgy látja, a javaslat elfogadása után összehívott szakmai egyeztetéseken ez lehet a közös álláspont.–

Hankó Zoltán szerint a lelkiismeretesen eljáró orvosok és patikusok eddig is elmondták, hogy nem bizonyított a hatákonysága, a törvény innentől kezdve pedig már kötelezővé is teszi ezt. Bár nyáron Rétvári Bence államtitkár még védelmébe vette a homeopátiát, Hankó szerint nem véletlen, hogy az onkológusból lett miniszter szemléletváltást hozott, ugyanis Kásler fokozottan érzékeny lehet erre.

Nagy valószínűséggel sok olyan helyzettel találkozhatott, amikor azért nem kezdték el időben a megfelelő onkológiai kezelést, mert a beteg először nem-konvencionális módszerrel, például homeopátiával próbálta meggyógyítani magát, sokszor egészségügyi szakember közreműködésével.

A hvg.hu megkérdezte a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet, hogy tagjaik jelenleg milyen tájékoztatást adnak a készítményekről, illetve elképzelhetőnek tartják-e, hogy a szer placebo hatásáról kell tájékoztatniuk a betegeket, ám ezekre a kérdésekre nem kaptak választ. Az egyesület írásban reagált, szerintük egyáltalán nincs szükség szigorításra, ők más tanulmányokra hivatkozva azt állítják, "a szerek hatásosságát számos kutatás igazolja, mellékhatásprofiljuk kedvező, valamint a homeopátiás gyógyszerek gyártását a konvencionális gyógyszerekével azonos előírások garantálják. A homeopátia orvos kezéhez rendelt terápia és orvosi vezetéssel házi gyógymódként is biztonságosan alkalmazható."

az Országos Gyógyszerészeti Intézet a lapnak azt írta, az uniós csatlakozás előtt 41 szert hoztak forgalomba, ami az engedéllyel rendelkező szerek 1 százaléka. Az OGYÉI elmondta azt is, mit vizsgálnak egy homeopátiás szernél: az engedélyezett homeopátiás készítmények túlnyomó többsége esetén a gyógyszerhatóságoknak - így az OGYÉI-nek is - e termékek hatásosságát nem, csak a homeopátiás használatukra vonatkozó szakirodalmi igazolást kell vizsgálniuk.

Feladatuk elsősorban annak  biztosítása, hogy a forgalomba kerülő szerek megfelelő minőségűek és igazoltan ártalmatlanok legyenek, illetve egyértelműen fel legyen tüntetve, hogy homeopátiás termékről van szó.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés