hirdetés
hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

A hipertónia már nem (csak) a gazdagok betegsége

A szegényebb országokban is egyre gyakoribbá válik a magas vérnyomásos megbetegedés. A helyzetet súlyosbítja, hogy az érintettek jelentős része nem tud arról, hogy hipertóniás, így nem részesül adekvát terápiában.

hirdetés

Az arteriális hipertónia már nem a gazdag államokban élők „kiváltsága”. Egy a Circulation folyóiratban megjelent tanulmány alapján az alacsony, illetve közepes bevételű államokban a magas vérnyomásos betegek aránya magasabb, mint a módosabb országokban élők között. A New Orleans-i kutatók 135 vizsgálat eredményeit figyelembe véve, összesen mintegy 968419 felnőttkorú beteget bevonva és 90 ország adatait feldolgozva jutottak erre az eredményre.

2010-ben világszerte a felnőttkorú lakosság 31,1 százaléka (azaz 1,39 milliárd fő) volt magas vérnyomásos,- legtöbbjük (1,04 milliárd fő) alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élt. Míg a szegényebb országokban 31,5 százalékra volt tehető a hipertóniások aránya, addig a módosabbaknál ez 28,5 százalék volt (349 millió főt jelentve).

 

Szegény hipertóniások…

Az elmúlt években erősen növekedett az alacsony és közepes jövedelmű államokban a hipertónia prevalenciája: a 2000 és 2010 közötti időszakot tekintve Jiang He kutatócsoportja 7,7 százalékos emelkedésről számolt be.  Eközben a gazdagabb országokban 2,6 százalékkal esett vissza a hipertóniások aránya.

Megfordult tehát a korábbi arány, és mint azt az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) sajtóközleményében is nyilvánosságra hozta, elsőként fordul elő, hogy a szegényebb országokban magasabb a magas vérnyomásos betegek aránya, mint a gazdagabb államokban élők körében.

Az egészségtelen életmód okolható a sok hipertóniásért

A számszerű adatokat a kardiológusok nem csak a szegényebb országokban jellemző várható élettartam növekedéssel és az urbanizációval magyarázzák, hanem a mozgáshiányt, valamint az egészségtelen táplálkozást (magas só- és zsírfogyasztás) is felelőssé teszik.

Sajnálatos módon a szegényebb országokban a betegek jelentős része nincs tudatában az állapotának. Mindössze az érintettek 37,9 százaléka tudja azt, hogy magas a vérnyomása, és csak 29,0 százalékuk részesül kezelésben. Reményre ad okot, hogy a 2000-es adatokhoz képest mindez enyhe javulást jelent: ugyanis akkor 32,3 százalékuk tudott arról, hogy hipertóniás és 24,9 százalékuk részesült terápiában.

Ezzel szemben a gazdagabb országokban a 2000 és 2010 közötti időszakban 58,2 százalékról 67,0 százalékra nőtt azok aránya, akik tudatában vannak a betegségüknek, és 44,5 százalékról 55,6 százalékra emelkedett azok aránya, akik e miatt kezelésben is részesülnek.

Kevés esetben valósul meg a kellő mértékű vérnyomás-kontroll

Míg a gazdagabb országokban a 2000-es adatokhoz viszonyítva (17,9 százalék) nőtt (28,4 százalék lett) a megfelelő módon karban tartott vérnyomással bíró hipertóniások aránya, addig a szegényebb és közepes jövedelmű országokban ez az arány 8,4 százalékról 7,7 százalékra csökkent.

Dr. B.L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés