hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 09., vasárnap - Emőd.
hirdetés

A hatóság a gyógyszerhiányról (Bővítve!)

A nemzeti gyógyszerkincsnek csak egy százaléka hiánycikk – közölte Pálffyné Poór Rita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Gyógyszerhatósági Ügyek Főosztályának vezetője az InfoRádióban.

hirdetés

A hatóság a honlapján transzparensen, mindenki számára elérhető módon helyezi el azokat a készítményeket, melyek hiányával kapcsolatban érkezett bejelentés – hangsúlyozta Pálffyné Poór Rita. Ez ma 190 gyógyszert – 380 kiszerelést – jelent, ami a 38 ezres nemzeti gyógyszerkincsnek csupán az egy százaléka – tette hozzá. Az oldalon található dokumentum végén a szervezet a hiánycikkek helyettesítésére ajánlott készítményeket és egyéb megoldásokat is kínál.

Hosszú távú gyógyszerhiány a vakcinák esetében merül fel: az agyhártyagyulladás B törzse ellen sokáig nem volt elérhető oltóanyag, pár héttel ezelőtt pedig a 4 és 9 komponensű HPV elleni szérum hiányáról szóltak a hírek. A hatóság főosztályvezetője szerint néhány nap különbséggel megérkeznek az ilyen készítmények, és ilyen rövid idejű csúszás az oltási sorban nem jelent problémát. Ahogy kiderül a hiány, a szervezet azonnal forrást keres az Európai Unióban, és hamar megszüntetik a problémát – hangsúlyozta. Az oltópontokban pedig éves készletet halmoznak fel, hozzájuk lehet fordulni ilyen esetben.

*

Az RTL Híradó számolt be arról, hogy szeptember óta hiánycikk egy gyerekepilepszia-gyógyszer. A riport szerint egy édesapa Facebookon tette közzé, hogy kölcsönkérne pár szemet. A csatorna felhívott egy patikát, ahol azt mondták, január végére érkezhet gyógyszer, és még helyettesítő terméke sincsen. Máshol azt javasolták, külföldön próbálják meg beszerezni.

A Bethesda kórház szakembere szerint hetente több dszülő keresi meg azzal, hogy nem jut hozzá a gyógyszerhez. Fogarasi András azt mondta, van ugyan olyan gyógyszer, amit lehetne helyette adni, de annak súlyosabb mellékhatásai lehetnek.

A gyógyszerészeri intézet elismerte a gyógyszerhiányt, és azt mondták, ez március végéig tarthat. Addig is a betegek "egyedi importtal" beszerezhetik a szereket. Az viszont sokkal drágább, közölte az Index.

(forrás: InfoRádió, Index, RTL Klub)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés