hirdetés
hirdetés

A gyógyszeripar a leginnovatívabb ágazat

A gyógyszeripar exportbevétele 2016-ban 902 milliárd forint volt, kutatás-fejlesztésre pedig csaknem 55 milliárd forintot költöttek, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

hirdetés

A hazai gyógyszeripar teljes exportbevétele 2016-ban 902 milliárd forint volt, a cégek adók és hozzájárulások formájában 78,5 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe, és 18,3 milliárd forint értékben igényeltek vissza áfát. A legfontosabb külpiac továbbra is Oroszország – derül ki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) adataiból, amelyeket a Világgazdaság közöl.

Az ágazat kutatási-fejlesztési kiadásait 13,8 százalékkal meghaladják a járműiparét (43,6 milliárd forint). A gyógyszeripar 18 ezer foglalkoztatottja közül több mint kétezren (12 százalék) dolgoznak a kutatás-fejlesztés területén, ami többszöröse a nemzetgazdasági átlagnak (1,8 százalék). A gyógyszergyártás folyó áron 442 milliárd forint bruttó hozzáadott értéket állított elő 2016-ban, ami a teljes országos érték 1,5 százaléka. A kutatás-fejlesztés területén tavaly közel negyven bejegyzett szabadalom és kétszáz új fogalomba hozatali engedély jelent meg.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés