hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

A gyógyszergyártóknál maradt az adószendvics

Az ágazati különadók számos iparágban csökkentek, a gyógyszeripari gyártói és forgalmazói befizetések rendszere azonban változatlan maradt – írja a Figyelőben az AIPM igazgatója.

hirdetés

Némethi Erika, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója írásából – amelyet a Figyelő nyomán a Portfólió szemléz – az is kiderül, hogy a hazai gyógygyszeripari szereplők idén 69 milliárd forintot fizetnek be különböző különadók formájában. Ez több tételből áll: a forgalom utáni 20 százalékos gyártói befizetésekből, a 10 százalékos ún. spanyol adóból, az évi 10 millió forintra emelt orvoslátogatói díjból, a nagykereskedők 2,5 százalékos adófizetési kötelezettségéből, és a támogatásvolumen-szerződésekből eredő befizetésekből. A szakember arra figyelmeztet, hogy Magyarországon igazi hungarikum, egy gyógyszaripari adószendvics, szendvicsszerkezetű adórendszer jöhet létre.

A hazai szabályozás értelmében ugyanis a gyógyszerkassza túllépése esetén életbe lép a sávos adófizetési kötelezettség. Ez a pont 2006 óta létezik már a rendszerben, azonban eddig még egyszer sem élesedett. A sávos adót az állam a betegszükséglegek miatt engedélyezett gyógyszerkassza-előirányzat túllépése miatt a gyártókra utólag vetheti ki. Ez a piaci szereplők számára előre kiszámíthatatlan.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a többi magyarországi gyógyszeripari szövetséggel ennek a kettős adózási szerkezetnek a fenntartását a gazdasági válság utáni időkben szükségtelennek, ezen belül pedig a sávos adót különösen méltánytalannak tartja, mert a kasszatúllépés olyan oka miatt állapítana meg fizetési kötelezettséget az állam, amelynek a befolyásolására a fizetésre kötelezettnek semmilyen ráhatása nincs – írja az igazgató.

 

(forrás: Portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés