hirdetés
hirdetés
2021. február. 28., vasárnap - Elemér.
hirdetés

A gyógyszergyárakat is megfertőzheti a koronavírus

Generikus gyógyszereket előállító indiai cégek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai koronavírus járvány miatt megszakadt ellátási láncok veszélybe sodorhatják az alapanyagellátást, írja a piacesprofit.hu

hirdetés

Umang Vohra, az egyik legnagyobb indiai gyógyszergyártó cég, a Cipla nemzetközi igazgatója szerint már a hónap végén kifogyhatnak a gyártócégek az alapvető alapanyagokból, ha Kína ezekből csökkenti a termelését, vagy éppen nem tudja biztosítani a folyamatos ellátást. Olyan létfontosságú gyógyszerek összetevőiről beszélünk, mint a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagai – írja a Financial Times.

India, mely a világ egyik legjelentősebb generikus gyógyszereket gyártó és exportáló országa, gyakorlatilag teljes mértékben ki van szolgáltatva Kínának: az Indiában előállított gyógyszerek 70 százalékban kínai összetevőkből állnak.

Már a járvány kitörésekor azonnal megemelkedtek az alapanyagárak, az esetleges hiánynak pedig még inkább árfelhajtó hatása lehet; Umang Vohra attól tart, ha a mostani helyzet február vége után is folytatódna, az pánikszerű felvásárláshoz vezethet, ami az árakat még jobban felfelé lökné. Vohra szerint amennyiben elhúzódó ellátási gondokra kellene felkészülni, úgy kormányzati segítségre lenne szüksége a megoldás érdekében, bár mint fogalmazott ez látszik jelenleg a legkevésbé valószínű szcenáriónak.

A nagy generikus gyógyszergyártó cégek, köztük a Mylan és a Teva nem kommentálták az ellátási problémákat, míg a Pfizer, amely jelentős, generikus termékeket előállító gyárat működtet Upjohnban úgy nyilatkozott, hogy bár szorosan nyomon követik a helyzetet, de eddig nem tapasztaltak komolyabb zavart az ellátásban.

További részletek

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés