hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

A gyógyszerfejlesztés kulcsállomása

A Debreceni Egyetemen huszonöt éve végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat, az öt évvel ezelőtt létrejött Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ pedig új szintre emelte a bevezetés előtt álló, legmodernebb terápiák tanulmányozását.

hirdetés

Az intézmény napjainkra a hazai gyógyszerfejlesztés vezető szereplőjévé vált, évente 150 új klinikai vizsgálat indul, a koordinációs központ felállításával pedig háromszorosára nőtt az elvégzett vizsgálatok száma. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában jelenleg mintegy 400 vizsgálat van folyamatban, több mint 100 tapasztalt és elismert szakorvos, illetve csaknem 2000 beteg részvételével.

A programba bekapcsolódó betegek rendkívül szigorú kiválasztási folyamat után, teljes biztonsággal, térítésmentesen vehetik igénybe a legmodernebb készítményeket, még azelőtt, hogy azok a gyógyszertárakba kerülnének. Sok olyan elégedett páciensünk van, aki részt vett egy tanulmányban, majd később újabb programhoz is csatlakozott – tájékoztatott Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

Dr. Páll Dénes (Forrás: unideb.hu)
Dr. Páll Dénes (Forrás: unideb.hu)

A néhány hónaptól, akár 4-5 évig is tartó vizsgálatok során a betegek teljes körű szakorvosi felügyeletet és kiemelt figyelmet kapnak: az ellenőrző vizsgálatok előre egyeztetett időpontban történnek, a 20-30 perces találkozóknak köszönhetően pedig szoros orvos-beteg kapcsolat alakul ki, ami szintén nagy előnyt jelent a programban résztvevőknek.  A klinikai vizsgálatok a gyógyszerek fejlesztésének kulcsállomásai, sok esetben egy 10-12 éves folyamat végső fázisát jelentik, ahol a legígéretesebb készítményeket tanulmányozzuk. Fontos, hogy minél több ilyen vizsgálatnak adjon helyet az egyetem, és hogy ezekről az új terápiás lehetőségekről tudjanak a betegek, hiszen megoldást jelenthetnek számukra, különösen akkor, ha a hagyományosan elérhető készítmények nem hozták meg a kellő eredményt – hangsúlyozta a professzor.

A Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ öt évvel ezelőtti létrehozásával új irányt vett a klinikai farmakológia, és az intézmény a hazai, valamint a nemzetközi gyógyszervizsgálatoknak minden korábbinál aktívabb szereplőjévé vált. Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója felidézte, hogy a világ legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatait koordináló vállalat, a QuintilesIMS 2017-ben a legfontosabb vizsgálóhelyeinek egyikévé választotta a Debreceni Egyetemet. Az intézmény emellett hazánkban egyedüli kiemelt partnere az egyik legnagyobb nemzetközi gyógyszergyárnak.

Az ötéves jubileum apropóján a koordinációs központ októberben konferenciát szervez hazai és nemzetközi partnereinek részvételével, közli az egyetem.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés