hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Az MGYTT karácsonyi ajándéka

A gyógyszerészetnek vissza kell térnie a patikamúzeumokba!

Karácsonyi ajándékként nyújtja át minden gyógyszerésznek a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság (MGYTT) azt a kiemelkedő jelentőségű szolgáltatást, amely honlapjuk megújult Patikamúzeumok menüpontjában található.

hirdetés

A menüpont összefoglalást nyújt a magyarországi patikamúzeumokról, a mellékelt térkép pedig jól mutatja, mennyi gyógyszerészettörténeti érték található hazánkban.

A http://www.gyogyszeresztortenet.hu/muzeum/patikamuzeumok/ linken Orosz Tamás és Molnár Zsuzsa jóvoltából található egy országtérkép és alatta egy lista: a térképen a hazai patikamúzeumokat és védett berendezéssel rendelkező gyógyszertárakat tüntették fel. A térkép tetszés szerint nagyítható és mozgatható (pl. Budapesten a részleteket csak nagyított állapotban lehet tanulmányozni). Az ikonokra kattintva az ablak bal oldalán megjelennek a kiválasztott gyógyszertár adatai.

Kék szín jelöli a védett berendezéseket, sárga a múzeumokat, piros a múzeumokat védett berendezéssel. A térkép alatti listában a gyógyszertár nevére kattintva további információk olvashatók.

Az összeállítás fontosságát Dobson Szabolcs, az MGYTT elnöke szerint jól mutatja, hogy utoljára 20 évvel ezelőtt jelent meg átfogó ismertetés a magyarországi patikamúzeumokról és műemlékpatikákról (Vida Mária: Patikamúzeumok – műemlékpatikák).

– Meglátásom szerint a jelenlegi gyógyszerész-muzeológiai helyzet meglehetősen problémás, patikamúzeumaink mára koncepcionálisan elavulttá váltak, pénzhiány, szakemberhiány, szervezeti-működtetési problémák sújtanak közülük többet, és van, ami be is zárt. Az elmúlt mintegy két évtizedben a gyógyszerészek és a gyógyszerészet kivonult belőlük, távozott "az élet színpadáról" a professzionális magyar gyógyszerész-muzeológusok maroknyi nemzedéke, legutoljára alapító elnökünkkel, Grabarits Istvánnal. Utánpótlás egyelőre nincs, de vannak biztató jelek.

Budapesten, Székesfehérvárott, Kecskeméten, Szegeden, Tiszavasváriban lelkes múzeumi szakemberek-kollégák igyekeznek megújítani kulturális hagyatékunk bemutatását, népszerűsítését, finoman szólva sem könnyű helyzetben. Minden tiszteletem, támogatásom és szolidaritásom az övék. A Magyar Gyógyszerész Kamarától is szép gesztus és megérdemelt elismerés volt Krizsány Anna (Székesfehérvár) és Mészáros Ágnes (Kecskemét) munkájának elismerése.Nagyon bízom abban, hogy az odafigyelés tartós marad. Mindenképpen éreznie kell a patikamúzeumainkat fenntartó, működtető kollégáknak a gyógyszerészek tiszteletét, odafigyelését, segítő hozzáállását, a szimbolikus dolgoktól a szakmai és anyagi segítségig, amennyire lehetőségeink engedik. A gyógyszerészetnek vissza kell térnie a patikamúzeumokba! Ami társaságunkat illeti, múzeumaink szakmai megújításához leraktuk a tudományos-bibliográfiai-informatikai alapokat, és e szolgáltatással további lépést tettünk az országos szintű, integrált szemlélet szolgálatában – vallja Dobson Szabolcs.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés