hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.
hirdetés

A gyógyszerellátási láncban legalább hat hónapos tartalék van

Feller Antal, a vezető magyar gyógyszernagykereskedő vállalat, a Hungaropharma vezérigazgatója a G7-nek azt mondta, becslései szerint a gyógyszerellátási láncban összességében legalább hat hónapos tartalék van.

hirdetés

A világ messze legnagyobb gyógyszerfogyasztó piacán, az Egyesült Államokban fennakadásokat okozhat, hogy számos kínai gyógyszergyárnak le kellett állnia a koronavírus-járvány miatt. A The Wall Street Journal már arról ír, hogy a kínai import kiesése miatt egy meg nem nevezett, de állítólag jól helyettesíthető gyógyszerből hiány alakult ki.

Feller Antal, a vezető magyar gyógyszernagykereskedő vállalat, a Hungaropharma vezérigazgatója a G7-nek azt mondta, becslései szerint a gyógyszerellátási láncban összességében legalább hat hónapos tartalék van. A magyarországi gyógyszerforgalomban a kínai termékek szerepe nem jelentős, ám ennek ellenére is lehetnének gondjaink, hiszen a világ nagy gyógyszergyárai sokszor kínai alapanyagokból dolgoznak. Bár az ezeket készítő kínai üzemek is részben leálltak vagy leállhatnak, a Kínán kívül lévő, gyógyszert ténylegesen legyártó cégeknél is kell lenni tartaléknak, a legnagyobb készlet pedig a nagykereskedelmi raktárakban van. Ehhez jön még a patikákban lévő készlet, de ez a fejlett világban, így Magyarországon sem nagy, hiszen a gyógyszertárakat a nagykerek alapesetben naponta, de ha kell, akkor naponta kétszer is fel tudják tölteni.

Az amerikaiak problémáit az erősíti fel, hogy náluk kifejezetten magas azoknak a gyógyszereknek az aránya, amelyek kínai alapanyagból Indiában készülnek. A generikus gyógyszerek amerikai piacán az indiai gyártók 40 százalékos részesedéssel rendelkeznek, ettől Magyarországon elég messze vagyunk.

Az ellátási lánc sebezhetőségének mértékét egyébként azért nehéz megmondani, mert ahogy a The Wall Street Journal is emlékeztet, néha maguk a gyógyszergyártók sem tudják a végsőkig visszakövetni, hogy az általuk használt alapanyagokat melyik országban melyik cégek gyártják. Az azonban még az amerikai gyártóknak is egyértelmű, hogy komolyabb problémák csak akkor lehetnek, ha a kínai gyárbezárások késő tavaszig elnyúlnak, írja a G7.

(forrás: G7)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés