hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

A gyógyszer-nagykereskedők láthatatlanok

Bár a gyógyszer-nagykereskedelem esetleges „központosításáról” már többször is szó esett az elmúlt hónapokban, az érintettekkel erről eddig még senki sem váltott szót.

hirdetés

Ami a gyógyszer-nagykereskedelem többször belengetett esetleges államosítását illeti, az érintettek erről semmivel sem tudnak többet a laikus nagyközönségnél. Ők is csak Lázár János kancelláriaminiszter szavait ismerik e témában, miközben arra emlékeztetnek: a gyártótól a betegekig húzódó gyógyszerellátási rendszer bármely pontján következik be változás, az hatással lehet az egymásra épülő rendszerelemek mindegyikére. Azt sem tudni, hogy vajon miért gondolják fontosnak a változtatást akkor, amikor a hazai nagykereskedelem európai színvonalú, nincs ellátási probléma sem a köz- sem a kórházi forgalomban, vagyis a miértre nincs értékelhető válasz. Mindez azonban nem akadályozta meg a hazai Gyógyszer-nagykereskedelmi Szövetséget, hogy megünnepelje fennállásának 20. évfordulóját.

A gyógyszer-nagykereskedők láthatatlanok a közvélemény számára, s ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatnának, hiszen ez azt jelenti, hogy jól működnek, nincs fennakadás a lakosság ellátásában, hangsúlyozta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke. Küttel Sándor szerint a gyógyszerellátás legfontosabb kritériuma a biztonság, tehát a betegek megfelelő időben juthassanak hozzá a számukra megfelelő gyógyszerekhez. Erről a nagykereskedők gondoskodnak, mint ahogy arról is, hogy a gyártóktól a fogyasztókig megfelelő minőségben jussanak el a szükséges medicinák. Ez egyébként az utóbbi időben, amikor egymás után jelennek meg a speciális tárolást, szállítást igénylő készítmények, egyre nagyobb kihívást jelent. S végül, de nem utolsó sorban, fontos feladat annak biztosítása, hogy ne kerülhessen hamis gyógyszer a forgalmazási láncba.

A hazai gyógyszerforgalom 2015-ben, nagykereskedelmi áron megközelítette a 700 milliárd forintot, ebből 620 milliárd jut a GYNSZ tagjaira, akik a forgalom 90 százalékát bonyolítják, sorolta a szövetség alelnöke. Ez éves szinten 320-330 millió doboz gyógyszer mozgatását jelenti. A cégek több mint 15 ezer féle készítményt forgalmaznak, ezekből folyamatosan 50 milliárd értékben tartanak raktáron. A hat tagvállalat 400 gépkocsija járja a gyógyszertárakat, illetve a fekvőbeteg intézményeket, naponta 100 ezer kilométert téve meg, sorolta Feller Antal. De nemcsak ki, hanem vissza is szállítanak, tavaly például 260 tonnányi, a lakosság által leadott lejárt szavatosságú, illetve felesleges, veszélyes hulladékká vált gyógyszert fuvaroztak el a leadópontként is működő patikákból.

Folyamatosan szigorodnak a nagykereskedőkkel szembeni elvárások, példaként a 2019 februárjától életbe lépő egyedi gyógyszer azonosítási rendszert említette az alelnök, amelynek bevezetése és működtetése komoly szakmai és pénzügyi kihívást jelent a hazai gyógyszerpiacnak is. Be kell szerezni például azokat a nagy sebességű gépsorokat, amelyek a gyártási sebességet felvéve generálják az egyedi azonosítókat, s viszik fel a dobozokra. A nagykereskedőknél a leolvasók beszerzése, programmódosítások, gyors és stabil internet biztosítását jelenti majd az új biztonsági rendszer, s a nagyközönségnek azzal kell számolnia, hogy lassabbá válik majd a gyógyszerkiadás a patikákban, hiszen minden egyes a recepten szereplő gyógyszerdobozt egyénileg kell beazonosítani és reaktiválni.

A jubileumi tanácskozáson részt vett a Teljes Termékskálát Forgalmazó Gyógyszer-nagykereskedők Európai Szövetségének (GIRP - European Association of Pharmaceutical Full-line Wholesalers) két vezetője, René Jenny, illetve Monika Derecque-Pois, akik többek között a folyamatos változásokkal együttjáró új feladatokról szóltak. Mindketten átvehették a hazai szövetség által frissen alapított Pro Sanitate Agiliori-díjat, akárcsak Duha Gabriella, a Phoenix Pharma volt igazgatósági elnöke, Fáczányi István, a GYNSZ főtitkára, Südy György, a Phoenix volt kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó Ferenc, aki 1999-2010 között vezette a Hungaropharmát.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés