hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 21., hétfő - Máté, Mirella.
hirdetés

Nemzetközi összefogás indult

A gyógynövények forradalma

Nemzetközi összefogás indult a gyógynövények gyűjtésével kapcsolatos ismeretanyag megmentésére.

hirdetés

A vadon termő növények, köztük a gyógy- és fűszernövények gyűjtése megfelelő ismereteket kíván, ám a régi, generációkról generációra átadott tudás lassan eltűnik, s ezzel egyidejűleg társadalmi és gazdasági okok miatt tovább csökken a gyógynövények gyűjtése, mely sok esetben nem ökológiailag fenntartható módon történik.

Nemzetközi összefogás

Mindezen problémák megoldására indította el a kilenc szakmai szervezet Magyarországon, Csehországban, Szlovéniában és Lengyelországban a Traditional and Wild (Hagyományos és Természetes) elnevezésű projektet, melyben hazánkat a WWF Magyarország, a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke, a TRAFFIC, Kunadacs község önkormányzata és a pécsi illetőségű Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont képviseli. A projekt célja, hogy összegyűjtse a gyógy- és fűszernövények valamint egyéb felhasználható vadon termő növények gyűjtésével kapcsolatos hanyatló ismeretanyagot és rendszerezze ezeket az információkat. Emellett kiemelkedő jelentőségű feladat még, a hagyományok megőrzése valamint, hogy a megszerzett tudás minél több emberhez eljusson.

Új munkahelyeket is eredményezhet

A projektben részt vevők első lépésként felmérik a természeti és társadalmi erőforrásokat, rendszerezik az etnobotanikai ismereteket, majd segítséget adnak a különböző régiókban a fenntartható alapanyaggyűjtés és feldolgozás megvalósítására. A kezdeményezés lehetőséget biztosít Közép-Európa elmaradott régióiban élőknek új munkahelyek kialakítására. Dr. Németh Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem, Gyógy-és Aromanövények tanszékének vezetője elmondta, hogy a gyógynövényeket nem termesztik, hanem a meglévő állományból gyűjtik, ezért nagyon fontos, hogy ez fenntartható módon történjen. Minden régióban, az ott található fontosabb fajokra adaptálják az általános alapelveket. Modellfajok példáján mutatják be, hogyan lehet a régi tudást a mai körülmények között hasznosítani.

Dr. Németh Éva hozzátette, hogy nagy figyelmet fordítanak majd a terepi munkán a közönséges borókára, az óriás aranyvesszőre, az európai áfonyára, a fekete bodzára és a nagy csalánra, s ellátogatnak azokra a területekre, ahol ezek a növények nagy számban megtalálhatóak.

Fair Wild sztenderd

A projekt legfontosabb része a Fair Wild sztenderd, amely TRAFFIC, a WWF Magyarország és a FairWild Alapítvány közös együttműködésében készült el. A program a vadon termő növények fenntartható gyűjtésére és kereskedelmére fókuszál és tartalmaz egy komplex tanúsítási rendszert is. Célja, hogy biztosítsa a vadon élő növénypopulációk fennmaradását, folyamatos felhasználásukat élőhelyükön, mindamellett, hogy tiszteletben tartja a hagyományokat. Ennek köszönhetően 2013 januárjától ezt a tanúsítványt alkalmazzák már többek között a bodzavirágból, a szederlevélből, a mályvalevélből és annak gyökeréből, a csipkebogyóból, a ragadós galajból, a gyermekláncfű leveléből és gyökérből, a kislevelű hárs virágából és a csalánlevélből készült nyersanyag előállítása során is. Napjainkban Közép-Európa országai sokféle növényi alapanyagot szállítanak a nyugat-európai feldolgozóknak, köszönhető mindez a több százéves tapasztalatnak, valamint régiónk kedvező természeti adottságainak.

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés