hirdetés
hirdetés
2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés

A gyógyászati segédeszközök is felírhatók e-receptre

Mától nemcsak a gyógyszerek, hanem a gyógyászati segédeszközök is rendelhetőek az EESZT-n keresztül – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Megjelent az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy gyógyászati segédeszközt is e-receptre rendelhessenek az orvosok, és azok ugyanúgy válthatóak ki, mint a gyógyszerek – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai, online sajtótájékoztatóján. A rendelettel a korábban az elektronikus vények kiváltását könnyítő szabályozást bővítette a kabinet.

A napi fertőződések száma egy hete nem növekszik, ami arra utal, hogy kiegyensúlyozott járványügyi helyzetben vagyunk, ezért van lehetőség a korlátozó intézkedések enyhítésére – folytatta kérdésekre válaszolva Müller Cecília, azonban figyelmeztetett arra, hogy a társadalomnak továbbra is szabálykövetőnek kell maradnia.

Bőven egy százalék alatt lesz a populáció átfertőzöttsége – erre számít a tisztifőorvos annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet május első két hetében végeznek el az ország négy egyetemének részvételével. A PCR tesztek mellett azt is vizsgálják, hogy az érintettek átestek-e korábban koronavírus-fertőzésen, és van-e a szervezetükben ellenanyag. Az akcióhoz a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai is rendelkezésre állnak, amelyek most vizsgálóhelyként szolgálnak majd.

A kormány szerdai ülésén döntöttek a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos új szabályokról, ezt azonban csak jelezte, de a részletekről nem számolt be Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

A Kecskeméti Járási Hivatalának munkatársai ellenőrzést tartanak a tassi Hetednapi Adventista Egyház Öregek Szeretetotthonában Fotó: MTI/Illyés Tibor
A Kecskeméti Járási Hivatalának munkatársai ellenőrzést tartanak a tassi Hetednapi Adventista Egyház Öregek Szeretetotthonában Fotó: MTI/Illyés Tibor

Csak a patikákban váltható ki az eReceptre felírt GYSE

A gyógyászati segédeszközökről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet most megjelent módosításai, lehetővéteszik, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközöket innentől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerén keresztül, elektronikus vény formájában is rendeljenek. A papírmentes kiváltás egyelőre csak a patikákban lehetséges, de a hagyományospapíralapú recept felírási lehetősége megmarad, melyek továbbra is egyaránt kiválthatók a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben és a patikákban. Az orvosnak minden esetben a beteg kérésének megfelelően kell rendelnie a GYSE terméket, és tájékoztatástkell adnia a kiváltási lehetőségekről.

A fejlesztés első fázisa jellemzően olyan termékeket, kötszereket, cukorbetegségben szenvedők segédeszközeit(vércukorszint-mérés és inzulinkezelés eszközei), valamint vizeletvisszatartási problémákkal küszködők gyógyászati segédeszközeit érinti, melyek nagy részét eddig is a patikákban váltották ki. A jövőben tovább bővülhet az eReceptre írható GYSE termékek köre.

Az EESZT-nek köszönhetően a fokozottan veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedők kevesebb személyeskontaktussal és papírmentesen juthatnak hozzá az eRecepten rendelt, nélkülözhetetlen termékekhez. Az engedélyezett, elektronikus úton rendelhető GYSE termékek listáját a NEAK a honlapján teszi közzé.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés