hirdetés
hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

A gyermekorvosok mindkét védőoltást szorgalmazzák

A gennyes agyhártyagyulladást (meningitist) okozó mindkét baktériumtörzs elleni védőoltás hozzáférhetővé tételét szorgalmazta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke ezúttal az M1 kedd reggeli műsorában.

hirdetés

Póta György elmondta: a cseppfertőzéssel terjedő betegség rendkívül gyors lefolyású, hiszen 12-24 óra alatt juthat el a beteg az első láz megjelenésétől a kritikus állapotig. Emiatt olyan magas a halálozási arány a megbetegedettek között, akiknek a legnagyobb része 5 év alatti gyermek.

A szervezet elnöke közölte: ha a beteg nem hal meg, akkor is szinte mindenki súlyos, az egész életére kiható idegrendszeri maradványtünetekkel gyógyul. Olyan csecsemő, aki úgy gyógyul meg, hogy később soha semmi baja nem származik a megbetegedésből, szinte nincs, mondta.

A betegséget két baktériumtörzs, a meningococcus B és C okozza, ezek hozzávetőlegesen fele-fele arányban felelősek a Magyarországon évi mintegy 30 fertőzésért. A C ellen az ezredforduló óta van oltóanyag, amely Magyarországon több mint tíz éve van forgalomban, és a lakosság átoltottsága egyre magasabb. Ez a védőoltás eddig is támogatott volt, jövő évtől pedig ingyenessé válik, utalt Póta György az ezzel kapcsolatos október eleji kormányzati bejelentésre. A meningococcus B elleni oltóanyagot azonban alig több mint egy éve engedélyezték, és csak fél éve van patikai forgalomban az országban, támogatás nélkül. Így az oltóanyag darabja 27 ezer forintba kerül, 2 éves kor alatt ebből négyre van szükség a megbetegedés elleni védelemhez. Ezért az egyesület azt szeretné elérni, hogy az állam a B elleni oltóanyagot is tegye hozzáférhetővé szélesebb rétegek számára "támogatással vagy más módon".

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés