hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

A gyártók pozícióinak gyengülése megrendítheti az ellátásbiztonságot

A piaci turbulenciák hatása és a magyar gyártók stratégiai pozícióinak gyengülése gyógyszerhiányhoz, az ellátásbiztonság megrendüléséhez vezethet – írja a VG.

hirdetés

A gyógyszerszektor zászlóshajói a háború által legsúlyosabban érintett magyar cégek közé tartoznak, az Oroszország és Ukrajna felé irányuló magyar gyógyszerexport az utolsó békeévben a teljes magyar kivitel csaknem 10 százalékát tette ki – derül ki a VG birtokába került adatokból.

Minden második itthon eladott doboz gyógyszer magyarországi gyárból kerül a patikákba, és a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy hazai gyártású alapvető gyógyszerekből tartós hiány alakult volna ki. Most azonban ez az opció is a lehetséges forgatókönyvek között van, az átmeneti termékhiányok száma máris magas, és a tendencia emelkedő. 

A hazai gyógyszergyártók árbevétele 2020 után 2021-ben is nőtt, az export azonban tavaly már csökkent, a hazai gyártás pedig idén februárban több mint 3 százalékos visszaesést mutatott. 

Korábban a magas beruházási arány és az intenzív innováció miatt a pandémia időszakában válságállónak bizonyult a hazai gyógyszeripar, az elhúzódó krízis azonban olyan kockázatokat is felszínre hozott, amelyek már az idén éreztetik hatásukat. A háború, az energiaválság és a közelítő recesszió nemcsak a magyar gazdaság egyik leginkább exportképes ágazatának külpiaci kilátásait, hanem potenciálisan immár a magyar emberek gyógyszerellátásának folyamatosságát is fenyegetik – vélik szakemberek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járványidőszak szétszabdalta az ellátási láncokat, lényegesen lassúbbá, drágábbá és bizonytalanabbá téve például nemcsak az Ázsiában, hanem több Európai Unióban gyártott alapanyag beszerzését is, ami komoly kockázatokat rejt, hiszen az európai gyógyszergyárak több mint 60 százalékban ázsiai előállítású összetevőkkel dolgoznak.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés