hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

A GVH helyszíni kutatást tartott a Sanofi székhelyén

Helyszíni kutatást is tartottak a vállalkozás székhelyén a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására. A GVH gyanúja szerint a Sanofi megsérthette a versenytörvény, valamint az EU működéséről szóló szerződés erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

 

hirdetés
Mit jelent a GVH vizsgálat?
A helyszíni kutatás lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja, de a helyszíni kutatáshoz előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint, a most megindított eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, szintén 6 hónappal meghosszabbítható

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 22-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt.-vel szemben, első lépésként a vállalkozás székhelyén helyszíni kutatást tartottak a GVH munkatársai - közölte a versenyhatóság. A GVH a rendelkezésére álló adatok alapján észlelte, hogy a Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. visszautasította a gyógyszerforgalmazásra vonatkozó szerződés megkötését egy gyógyszer-nagykereskedő vállalkozással. A Sanofi-Aventis több olyan gyógyszert is forgalmaz, amelyek kulcsfontosságúak a gyógyszer-nagykereskedők versenyképes kínálatának szempontjából és amely gyógyszerek piacán fennállhat a társaság gazdasági erőfölényes pozíciója.
Felmerült annak a gyanúja is, hogy a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. olyan gyakorlatot alkalmaz a gyógyszer-nagykereskedelmi partnerei kiválasztása során, amelyben a kiválasztás nem a kapcsolat várható tényleges gazdasági hatékonyságának megítélésén alapul. Így a piaci szereplők közül az inkumbens - a liberalizálás előtt a piacon aktív - cégeket indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozza. A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásával a Sanofi feltételezhetően megsértette a versenytörvény, valamint az Európai Unió működéséről szóló szerződés erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.


(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés