hirdetés
hirdetés
2020. július. 06., hétfő - Csaba.
hirdetés

A gilisztaűző csokoládé története

Egy tokaji gyógyszerész a kisgyermekek helyett inkább a túlféltő szülőket megcélzó ötlete közel száz évre változtatta meg a magyar gyógyszertárakat, írja a 24.hu.

hirdetés

A megfelelő higiénia biztosításával a fejlett világban ma már egyre ritkábban fordulnak elő bélférgek, de megjelenésük esetén is csak ritkán okoznak súlyosabb tüneteket. Nem így volt ez a XIX. század második felében, illetve a XX. század hajnalán: a legnagyobb lapokban sorra jelentek meg a gyógyszerektől viszolygó lurkók számára készített, úgynevezett giliszta-csokoládék hirdetései, olyan körítéssel, hogy a teljesen egészséges gyerekek szülei is jó eséllyel raklapszámra vásároltak belőle, írja a 24.hu.

A tokaji Krőczer (Krötzer) Ágoston (1814-1870) 1848-ban alkotta meg az első hasonló szert, melyet néhány éven át csak az apró patikájában árusított. 1860-ban azonban úgy döntött, ideje az üzletet nagyobbá tenni: hirdetési helyeket vásárolt tehát a kor legnagyobb lapjaiban. A szer hatásáról beszámoló leveleket a következő években pénzt nem sajnálva közölte, felvezetőjében eleinte olyan, egyértelműen hamis állításokat téve, mint hogy tíz év alatt minden gyerek “többé vagy kevésbé gilisztával van tele”, valamint hogy az egészségesnek látszó gyermek hirtelen megbetegedése után “a giliszták sokaságának e szelet nélkül áldozatává esik”, hozzátéve persze, hogy az ő csokoládéját a gyerek tíz éves kor alatt akkor is érdemes adagolni, ha az élősködőnek semmiféle nyoma nem látszik, hiszen a kicsik így “legjobb egészségben szépen fejlenek”.

Ezt persze az orvosok sem hagyták szó nélkül, sőt, egyikük, dr. Barbás pesti gyermekkórházi segédorvos az Orvosi Hetilapnak 1860. májusában küldött olvasói levelében kijelentette: a gyerekek a csokoládé nélkül sem sorvadnak el, sőt, a beállítottnál sokkal ritkább gilisztakór helyett számos esetben egy másik betegség (vagy szimplán csak a rossz étkezés) okozza a testsúlyvesztést, vagy épp a szülők által a férgekkel összefüggésbe hozott tünteteket.

A csodaszerként beharangozott csokoládé óriási sikerét, illetve a túlzottan féltő anyákkal teli, gyógyszertárak előtt kígyózó sorokat látva más patikusok, sőt, az első hazai gyógyszergyárak is ugyanilyen csokoládékkal álltak elő, ezek mindegyike tartalmazta a bélférgek ellen már évszázadok óta sikerrel használt, a XIX. században cinavirágként ismert cinaürömből kinyert szantonint. A szert még közel száz évvel megjelenése után, a harmincas évek derekán is árulták az ország gyógyszertárai és drogériái, szárnyalása azonban a második világháború kitörésével hirtelen megszűnt.

 

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés