hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

A füves cigi nem jó a pattanásokra

Debreceni kutatók eredményei alapján egy hatékony krém készülhet a kamaszok életének megkeserítői ellen. 

 

hirdetés

A kannabisz (kender) növény egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatását tárta fel munkatársaival dr. Bíró Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetője. Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be. (A kutató a publikáció megjelenése alkalmából az mta.hu-nak adott interjúban beszélt a német, brit, olasz és belga kutatótársakkal közösen elért felfedezés jelentőségéről – kattintson ide a cikkért!

Közel száz vegyület van a kenderben

Fél évszázada fedezték fel a kannabisz növényben a THC (tetrahidrokannabinol) nevű tudatmódosító anyagot. Bár a kannabisz erről a legismertebb, még közel száz egyéb, úgynevezett kannabinoid vegyületet tartalmaz, és ezek jelentős része nem tudatmódosító hatású.

Később kiderült, hogy az emberi szervezetben létezik egy belső kannabinoid rendszer, és a növényi eredetű vegyületek ezek hatását utánozzák. Azaz vannak például belső termelődésű tudatmódosító vegyületek is, és a marihuána (a kender szárított virága, magja és levele) fogyasztása ezekéhez hasonló hatást fejt ki.

A bőr működéséhez is szükségesek

A belső kannabinoid rendszer minden szervben, például az agyban, a májban és a szívben is jelen van. Ám az csak 2008-ban derült ki Bíró Tamás és kollégái kutatásai alapján, hogy a bőrben is ott vannak ezek a vegyületek, és megfelelő szintjük szükséges a bőr egészséges működéséhez, például a faggyútermeléshez. A bőr által termelt faggyú védi és vízhatlanná teszi a bőrt.

A kérdés ezek után az volt, hogy a növényi eredetű vegyületeknek milyen hatása van a bőrre. Bíró és kollégái a kannabisz növényben lévő kannabidiol vegyületetre koncentráltak. A THC után ugyanis ebből van a legtöbb a növényben, nincs tudatmódosító hatása, és néhány már forgalomban lévő gyógyszernek is alkotórésze, azaz biztonságos az alkalmazása. A fő kérdés az volt, hogy a kannabidiol hat-e a faggyúmirigyek működésére.

Hatékony a pattanások ellen

A nemzetközi viszonylatban is rangos szaklapban, a The Journal of Clinical Investigationban pénteken este megjelent cikkben Bíróék legutóbbi kutatásaikról számolnak be. Eredményeik lényege: a növényi eredetű kannabidiol képes kivédeni minden olyan gyulladásos és egyéb folyamatot, ami pattanások kialakulását okozza.

„Az eredmények alapján egy nagyon hatékony és biztonságos, pattanások elleni szert lehet készíteni” – mondta Bíró az Origónak. „Már több nagy gyógyszercéggel tárgyalunk, és reményeim szerint a klinikai vizsgálatok már a jövő év elején megkezdődhetnek.” Bíró abban bízik, hogy a szert krém formájában adhatnák a vizsgálatban részt vevőknek.

„Nem arra bíztatjuk tehát a fiatalokat, hogy a pattanások ellen szívjanak füves cigit, mert nem a tudatmódosító marihuána éri el a pozitív változásokat a bőrben, hanem a kannabidiol” – mondja Bíró.

(forrás: [origo])
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés