2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.

A fű vagy a dohány károsítja jobban az artériákat?

A marihuána önmagában valószínűleg nem fokozza az ateroszklerózis kockázatát, viszont dohánnyal kombinációban már jelentős rizikótényező.

A marihuánát (füvet vagy kannabiszt) általában cigarettaként szívják el (joint), de pipába töltve is használhatják. Van, aki hagyományos dohánylevélből készült szivart bont fel és a benne lévő dohányt kenderre cseréli.

Ha valaki elszív egy füves cigit, akkor perceken belül érezni kezdi annak a hatását. Fél órával később már tetéznek azok az érzetek, amik a növekvő pulzus, a mozgás- és egyensúlyzavarok, illetve a dolgok álomszerűnek látása egyvelegeként alakulnak ki. Két-három óra alatt ez a hatás lecseng, hacsak nem egyéb drogokat is kevernek a füves cigihez.

A füves cigaretta károsítja a tüdőt

Az átlagos „fű”-fogyasztó több füstöt lélegez be, és azt hosszabb időn keresztül benn is tartja, mint egy klasszikus dohányból készült cigarettát szívó személy. Egyes vizsgálatok szerint egy füves cigaretta elszívásakor ötször több rákkeltő anyag jut a szervezetbe, mint a hagyományos cigarettázáskor. A füvezés torokfájáshoz, légcsőhuruthoz is vezet.

Az, hogy a hagyományos dohányzás az érelmeszesedés, és ezen keresztül a szívinfarktus kockázatát fokozza, régóta ismert. Annak a vizsgálata, hogy a marihuána is serkenti-e az érelmeszesedés folyamatát, eddig kérdéses volt. A Berni Egyetem kutatóinak a CARDIA-vizsgálat eredményeiből nyert következtetései választ adhatnak a kérdésre.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_ststoev'>ststoev / 123RF Stock fotó</a>

Ha dohányzik, nagy eséllyel érelmeszesedése lesz

A CARDIA-vizsgálatban 1985-től kezdődően mintegy 5000 amerikai egyesült államokbeli főnél, köztük 3498 dohányosnál és/vagy füves cigarettát szívónál követték nyomon 25 éven keresztül az ateroszklerózis potenciális rizikófaktorainak a meglétét és a kórkép esetleges manifesztálódását. 25 év elteltével a részt vevő személyek 89 százalékánál komputertomográfiás módszerrel vizsgálták az érfalakban történő kalcium-lerakódást.

A vizsgált személyek 60 százalékánál plakkok jelenlétét mutatták ki. A plakkok és az éveken, évtizedeken keresztül tartó dohányzás, illetve füvezés között keresték a korrelációt.

A kannabisz önmagában valószínűleg nem vezet érelmeszesedéshez

A várakozásoknak megfelelően erős összefüggést lehetett igazolni a dohányzás és az ateroszklerózis között. Ezzel szemben azoknál a füvezőknél, akik sohasem dohányoztak, nem mutatkozott kapcsolat a marihuána-fogyasztás és az érelmeszesedés között. Azoknál a füvezőknél azonban, akik dohányoztak is, az érelmeszesedés kockázata viszonylag magas volt.

A citált vizsgálat eredményei alapján a marihuána önmagában – amennyiben nem extrém magas dózisok fogyasztásáról van szó – valószínűleg nem vezet érelmeszesedéshez. Ellenben, a fű és a dohány kombinációja már erős érkárosító hatással rendelkezik.

 

Forrás:

Aerzte Zeitung

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.