hirdetés
hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

A fogamzásgátlók helye az IR terápiájában

Az inzulinrezisztencia (IR) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, mely gyakran igen kellemetlen tünetekkel jár, és sokszor a teherbeesést is megnehezítheti. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont diabetológusát a fogamzásgátlók szerepéről kérdeztük az IR terápiájában.

hirdetés

Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek, ezért a nőkön is olyan jegyek jelenhetnek meg, melyek inkább a férfiakra jellemzőek. Az állapot gyakran jár együtt fokozott szőrösödéssel, elhízással, zsíros, pattanásos bőrrel, valamint menstruációs zavarokkal. Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nehezített teherbeeséssel, meddőséggel találhatja szemben magát, és ha mégis pozitív a terhességi teszt, úgy fennáll a vetélés fokozott veszélye.  Az IR szerteágazó tünetekkel járhat, melyek közül több a külsőt is érinti, így önbizalom romboló hatása is lehet.

A fogamzásgátlók elnyomják a tüneteket

Amennyiben az inzulinrezisztens beteg fogamzásgátló tablettát szed, amellyel az állapot nem szűntethető meg, ám annak tünetei nagyban csökkennek, vagy akár el is tűnhetnek.

– A fogamzásgátlókkal női nemi hormonokat juttatunk a szervezetbe, így elnyomjuk a tesztoszteron túlsúlyát, emiatt a zavaró tünetek is elmúlnak. Ezért fordul elő, hogy a diagnosztizálatlan IR beteg sokszor nem is tud az állapotáról, amíg fogamzásgátlót szed. Azonban amikor abbahagyja a készítmény alkalmazását, megjelenhetnek a bőrproblémák, a plusz kilók – mondja dr. Borús Hajnal.

Tüneti kezelés a fogamzásgátló szedése

Bár valóban fontos, hogy a páciens jól érezze magát a bőrében és ne álljanak fenn a zavaró tünetek, azonban ez az IR kezeléséhez nem elég. A legfontosabb az oki terápia, vagyis az inzulinszintek helyreállítása, ami a tünetek megszűnését is maga után vonja, így emiatt nem kell a továbbiakban fogamzásgátlót szedni.

Az IR elsőszámú kezelési módja a megfelelő, személyre szabott életmód terápia (dietetikus által összeállított étrend a hiányzó mikrotápanyagok pótlásával), rendszeres testmozgás, stresszkezelési módszerek, valamint – ha az értékek megkívánják – a gyógyszeres terápia.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés