hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

A fluorokinolonok növelik az aortaaneurizma rizikóját

Egy eset-kontroll vizsgálat alapján a fluorokinolonok alkalmazása az aortaaneurizma és aortadisszekció miatt megnövekedett hospitalizációs rátával hozható összefüggésbe.

hirdetés

Az antibiotikumok egyik leggyakrabban rendelt csoportjának, a fluorokinolon típusú kemoterápiás szereknek az alkalmazását korábban már az íngyulladással, illetve ínszalagszakadásokkal hozták kapcsolatba. Vizsgálatok eredményei mutatnak rá arra is, hogy a girázgátló hatóanyagok használata a retinaleválással összefüggő látászavarok megnövekedett gyakoriságával is összefügghet. És a kockázatok sora itt még nem ér véget.

A JAMA Internal Medicine folyóiratban frissen publikált eredmények szerint az antibiotikumoknak ez a csoportja az aortában jelentkező érkiboltosulás, az ún. aortaaneurizma, illetve az annak a szövődményeként esetlegesen kialakuló végzetes kórkép, az aortadisszekció fellépéséért is felelős lehet.

 

Nem teljesen tisztázott patomechanizmus áll a mellékhatás hátterében

A fluorokinolon-alkalmazással járó aortaaneurizma, illetve az aortafal belső rétegének a megrepedésével és a vér beáramlását követően a középső és külső érfal-rétegek szétválásával járó aortadisszekció patomechanizmusa teljes részletességében nem ismert. Valószínűsíthető, hogy a fluorokinolon típusú vegyületek in vitro igazolt, metalloproteináz enzimek aktivitását növelő hatása állhat a háttérben.   A kollagént hasító metalloproteináz enzimek a kötőszövetek elgyengülése révén vezethetnek az aortafalban bekövetkező kiboltosuláshoz, illetve disszekcióhoz.

 

A ritka mellékhatást feltáró vizsgálat

Tajvani kutatók 1477 aortaaneurizma vagy aortadisszekció miatt kórházi kezelésre szoruló beteg adatait értékelték. Kiderült, hogy a fluorokinolon típusú kemoterápiás szerek 60 napos alkalmazása az aortát érintő említett károsodások szignifikáns, mintegy két és félszeres (2,43; 95 % CI 1,83-3,22) kockázatával járt együtt. 60 napnál régebbi, de maximum 365 napja történt)fluorokinolon felírásra vonatkozóan mintegy másfélszeres(1,48; 95 % CI 1,18-1,86) aortaaneurizma- és aortadisszekció-kockázatot állapítottak mega kutatók.

 

Hány embernél okozhatnak aortakárosodást?

Tény, hogy a fluorokinolonok térnyerése fokozódik. Emellett statisztikai adatok igazolják, hogy az elmúlt években a halálos kimenetelű aortaaneurizmás esetek száma növekedett; az USA-ban évente mintegy 15 000 ember életét követeli az aorta kiboltosulása és annak következményei. A kutatást végző Lee és társai számításai alapján az esetek mintegy 2,8-5,2 százalékáért tehetők felelőssé a fluorokinolon típusú molekulák. Bár az említett mellékhatások kialakulásának az esélye nagyon alacsony, a fluorokinolon terápiát elrendelő orvosnak, és az azt kontrolláló gyógyszerésznek számolnia kell az aortaaneurizma, illetve -disszekció eshetőségével is.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés