hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

A felvásárlás okozhat hiányt a patikákban

Közös nyilatkozatot adott ki a gyógyszerhiány kialakulásának megakadályozása érdekében a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége.

hirdetés

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara együtt mint szövetségek, jelen nyilatkozatban rögzítik, hogy fennálló kapcsolatukat megerősítve és a gyógyszerellátás logisztikai hátterét biztosító nagykereskedőkkel folyamatos párbeszédet folytatva, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a koronavírus (COVID-19) okozta veszélyhelyzet gyógyszergyártásra és –forgalmazásra gyakorolt hatását mérsékeljék, így segítve a hazai gyógyszerellátás zökkenőmentességét, és a biztonságos és folyamatos gyógyszerellátást.

A szövetségek indokoltnak tartják a koronavírus (COVID-19) okozta fertőzések terjedésének fékezése érdekében bevezetésre került kormányzati intézkedéseket. A hazai gyógyszergyártók mindent megtesznek a maximális termelési szint fenntartása érdekében, folyamatosan figyelemmel kísérik a készletmennyiségeket és a termelést az egészségügyi igényekhez igazítják. A nagykereskedők mindent elkövetnek a készletutánpótlás gyógyszertárakba juttatásáért, a gyógyszertárak pedig rendkívüli erőfeszítéseket tesznek a betegellátás zavartalanságáért, a sokszorosra növekedett igények kielégítéséért.

Az ellátás zökkenőmentessége érdekében a MAGYOSZ tagvállalatai és a kamara belső intézkedésekkel és folyamatos tájékoztatással mindent megtesznek a gyógyszergyárak munkavállalóinak, és a gyógyszertárakban dolgozó szakemberek egészségének védelméért: a stratégailag fontos munkakörökben, így a gyógyszerek gyártásában, szállításában, elosztásában, raktározásában és gyógyszertári értékesítésében dolgozó gyógyszerészek és más szakemberek egészségének és munkaképességének megóvása kiemelten fontos feladat.

Ezért az alábbi javaslatok betartásának fontosságára hívjuk fel a lakosság figyelmét:

1. Tartsák be az alapvető higiénés szabályokat és a Kormány által meghirdetett járványvédelmi intézkedéseket – gyógyszereik kiváltásához kapcsolódóan is.

2. Tudatosan vásároljanak: a folyamatos, zökkenőmentes és biztonságos gyógyszerellátás érdekében csak a szükséges mennyiségű gyógyszerek beszerzéséről gondoskodjanak, mert az egyszerre, tömegesen kiváltott több havi gyógyszeradag beszerzése gyógyszer-utánpótlási problémát okozhat. Az ilyen zavarok elkerülését szolgálja, ha gyógyszereiknek csupán racionális mennyiségű beszerzését kérik.

3. A gyógyszertárak korlátozzák az egyszerre a patikában tartózkodó betegek számát. Kérjük, saját egészségük védelme érdekében fogadják el ezt az átmeneti intézkedést.

4. A gyógyszertárakban kihelyezett tájékoztatók segítenek gyógyszereik kiváltásának gyorsabbá tételében. Kérjük, vegyék figyelembe az ezekben foglaltakat.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés