hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

A fájdalomcsillapító-túlhasználat okozta fejfájásról

A Nemzetközi Fejfájás Társaság (IHS) meghatározása szerint akkor szenved valaki fájdalomcsillapító-túlhasználat által okozott fejfájásban, ha legalább három hónapon át havi legalább 15 napon fáj a feje, miközben túlzásba viszi valamilyen fejfájás elleni fájdalomcsillapító szedését, írja a Telex.

hirdetés

Az, hogy pontosan mit jelent a „túlzásba vinni”, a konkrét szertől is függ, de a fájdalomcsillapító havi 10 vagy 15 napon, vagy annál gyakrabban történő szedésétől számolják. A leggyakoribb fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol, az ibuprofén és társaik esetében havi 15 nap felett kezdődhetnek a problémák, míg az opioid- vagy a butalbitáltartalmú szerek, illetve a kombinált fájdalomcsillapítók esetében már a havi 10 nap is túlzás.

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás világszerte a lakosság 1-2 százalékát érinti. Bárkinél előfordulhat, de leggyakrabban a 40-50 éves nőknél jelentkezik.

A kialakulásában a genetikai fogékonyság mellett szerepet játszanak pszichológiai és életmódbeli tényezők is (dohányzás, elhízás, depresszió, szorongás). Maga a krónikus napi fejfájás a világ népességének 4-5 százalékát érinti, egyharmaduknál jelentkezik fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás. Ez Magyarországon 100-200 ezer embert érint. Itthon leggyakrabban a koffeinnel vagy valamilyen opioiddal kombinált fájdalomcsillapító szer okozza – olvasható egy 2015-ös hazai összefoglaló tanulmányban, amely szerint „kijelenthető, hogy a kórkép jelentős terhet ró a hazai egészségügyre és a gazdaságra”.

A fájdalomcsillapító által kiváltott fejfájás kezelése érdekében mindig érdemes orvoshoz fordulni. Az első lépés pontosan az, amire tippelne: abba kell hagyni a fejfájást kiváltó fájdalomcsillapító szedését. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a rendszeresen szedett gyógyszer megvonása is okozhat kellemetlen tüneteket – például fejfájást, amelyet szintén kezelni kell, akárcsak az olyan további panaszokat, mint a hányinger, a szédülés, az izzadás, a kézremegés vagy az alvászavar. Bizonyos fájdalomcsillapítókat, például az opioid- vagy a butalbitáltartalmúakat fokozatosan kell abbahagyni, mert a hirtelen leállás nagyobb problémákat is okozhat, írja a Telex.

(forrás: Telex)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés