hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

A fahéj szerepe a cukorbetegség kezelésében

A fahéj éhomi vércukorszintet csökkentő és HbA1C-szintet redukáló hatását több vizsgálat igazolja. A kedvelt fűszer része lehet a cukorbetegek terápiájának – az antidiabetikumok és a diéta mellett.

hirdetés

A fahéjfa (Cinnamomum verum vagy C. zeylanicum), ismertebb nevén ceyloni fahéj fiatal ágainak a lehántott és parakéregtől megtisztított, milliméternél vékonyabb, papírszerű kérgéből készül a sokak által kedvelt fűszer, a fahéj.

A fűszer egyben étrend-kiegészítők alkotórésze is, és azt a cukorbetegek vércukorszintjének kontrollálására javasolják. Felvetődik a kérdés, hogy milyen mértékű hatás várható a fahéjtól, milyen adagolásban javasolt alkalmazni, és kell-e számítani használatakor gyógyszerinterakciók fellépésére.

Kedvező eredménnyel záruló vizsgálatok sora

A jelenleg rendelkezésre álló eredmények alapján úgy tűnik, hogy a cukorbetegek biztonsággal alkalmazhatják a fahéjt a desszertjeik ízesítésére. Sőt, ezen túlmenően a napi 1, 3 vagy 6 grammos fahéjadagok szedése is kedvező eredményeket ígér. A Diabetes Care folyóiratban 2003-ban megjelent kontroll-csoportos vizsgálati eredmények alapján a 40 napon keresztül tartó, az említett dózisokban történő fahéj-adagolás csökkentette mind a vércukorszintet, mind a koleszterinszintet. A tapasztalt hatás a fahéj szedésének abbahagyását követően 20 nappal is fennállt.

Egy 2016-os kislétszámú vizsgálat (n=25) alapján a 12 héten át szedett napi 1 gramm fahéj kedvező hatású a nem kellőképpen kontrollált vércukorszintű diabéteszeseknél; és mindez az éhomi vércukorszint csökkentésében is megmutatkozik.

Megjegyzendő, hogy néhány más vizsgálat nem igazolja a fahéj szignifikáns vércukorszint-csökkentő hatását. Ugyanakkor, egyetlen vizsgálat eredménye sem utal arra, hogy a fahéj negatívan befolyásolná a cukoranyagcserét.

Az antidiabetikumok mellett, nem pedig azok helyett alkalmazható a fahéj

A korábbi eredmények összevont értékelését is elvégezték 2016-ban. Tizenegy vizsgálat eredményeinek az összegzése alapján a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics arról számol be, hogy a fahéj alkalmazásával az éhomi vércukorszint alacsonyabb lesz és a HbA1C-szintek is enyhe csökkenést mutatnak. A 11 vizsgálat közül 4 igazolt olyan mértékű javulást a cukorbetegek állapotában, ami az Amerikai Diabétesz Társaság által megjelölt kezelési céloknak megfelel. Ez alapján a fahéj a cukorbetegek kezelésének hasznos kiegészítője lehet, a vércukorszintet átlagosan 3-5 százalékkal csökkentheti, azonban a klasszikus antidiabetikumok kiváltására nem megfelelő.

Hogyan kell alkalmazni a fahéjt?

A vércukorszint normalizálása érdekében kezdő dózisként napi 1 gramm fahéj szedését javasolják. Ez a mennyiség körülbelül 1/3 teáskanálnyinak felel meg. Később ez az adag emelhető.

Bár a fahéj a diabéteszesek jelentős részénél biztonságosan alkalmazható a gyógyszeres terápia és a diéta kiegészítéseként, a potenciális májkárosító hatására tekintettel a májbetegeknél javasolt lemondani a fahéj alkalmazásáról.

A véralvadásgátlókat szedő betegeknél a fahéj hatására a vérzéshajlam fokozódása előfordulhat, esetükben elővigyázatosságra van szükség!

 

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés