hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A DPP-4 gátlók okozta súlyos ízületi panaszokra figyelmeztet az FDA

Egyes esetekben súlyos ízületi fájdalmakat válthatnak ki az orális antidiabetikumok között viszonylag újnak számító, „gliptinek”-ként ismert DPP-4 inhibitor molekulák – figyelmeztet az FDA.

hirdetés

A 2-es típusú diabétesz kezelésében használt dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) inhibitorok, így a sitagliptin, a saxagliptin, a linagliptin és az alogliptin ízületi fájdalmakat okozhatnak. Az első DPP-4-tartalmú gyógyszer engedélyezésétől (2006. október 16.) kezdve 2013 végéig 33 esetben jelentettek a „gliptinek” szedésével összefüggésbe hozható ízületi fájdalmakat mint mellékhatást – derül ki az FDA által működtetett gyógyszermellékhatás-jelentő rendszer (Adverse Event Reporting System; AERS) adatbázisából.

 

Amit a gliptinek kiváltotta ízületi fájdalomról tudunk…

Az ízületekben tapasztalható erős fájdalom mind a 33 betegnél korlátozta a fizikai aktivitást, tíz esetben hospitalizáció is megvalósult. A nem kívánt hatás 22 esetben a DPP-4 inhibitorok szedésének megkezdését követő első hónapban jelentkezett. A „gliptinek” és a tapasztalt ízületi fájdalom közti kapcsolatra gyanakodva 20 betegnél egy hónapon belül abbahagyták a gyógyszer szedését; a többi 13 beteg közül nyolcnál egy éven át tovább alkalmazták a készítményt. A 33 beteg közül 23-nál szűnt meg az ízületek fájdalma a gyógyszer szedésének felfüggesztését követő első hónapban.

Az ízületi fájdalmak és a „gliptinek” szedése közötti ok-okozati viszony meglétére utal a re-expozíció során tapasztalt pozitív eredmény. Azaz, azoknál a betegeknél, akiknél a DPP-4 gátló kezelés megszakítása a panaszok javulásához vezetett, a kezelés ugyanazon vagy rokonvegyülettel való későbbi folytatása a fájdalom kiújulását hozta magával.

Az ízületi fájdalom kiváltásában a leggyakrabban a sitagliptin (28 beteg) volt érintett, míg a saxagliptin, a linagliptin, az alogliptin és a vildagliptin kevesebb esetben okozott hasonló jellegű nem kívánatos hatást. (A vildagliptin nincs forgalomban az Egyesült Államokban.)

 

Nem autoimmun reakcióról van szó

Bár tíz betegnél az autoimmun reakciókra tipikusan jellemző láz, hidegrázás, bőrkiütés és dagadás is jelentkezett, a 13 betegnél rendelkezésre álló laborvizsgálati eredmények alapján semmilyen jel nem utal súlyos ízületi panaszokkal kísért autoimmun reakció jelenlétére. Ezek alapján az FDA kizárja az autoimmun reakció lehetőségét.

 

Mit tehet a gyógyszerész?

Mivel az FDA megbizonyosodott arról, hogy a tapasztalt és jelentett ízületi fájdalmak a DPP-4 inhibitorok szedésével ténylegesen kapcsolatban állnak, biztonsági felhívást tesz közzé, és a betegtájékoztatók említett mellékhatással való kiegészítését javasolja.

Az FDA ajánlása az, hogy a betegek ne szakítsák meg a DPP-4-gátló gyógyszerük szedését, azonban lényeges, hogy az orvosok és a betegek egyaránt tudatában legyenek annak, hogy a „gliptinek” szedésekor mellékhatásként ízületi fájdalmak léphetnek fel. Ez esetben – a mellékhatás jelentésének feladatán túl – a gyógyszer szedésének az abbahagyása, cseréje megfontolandó.

 


A „gliptinekről”

A bélfal sejtjeiben termelődő, az anyagcsere szabályozásában részt vevő inkretinek közül a glükagonszerű peptid (GLP-1) kiemelt jelentőségű. A mindössze néhány perc életidejű inkretineket a dipeptidil-peptidáz (DPP-4) -enzim bontja el. Ebből következik, hogy az inkretin hatás fokozása, az inzulin-válasz kiváltása a következő utakon keresztül érhető el:

  • GLP-1 analógok alkalmazásával (pl. liraglutid)
  • GLP-1 receptor agonistákkal (pl. exenatid)
  • DPP-4 inhibitorokkal (pl. sitagliptin, saxagliptin, vildagliptin, linagliptin, alogliptin)

Az inkretin-tengelyen ható készítmények jellemzően nem okoznak hipoglikémiát (gyakorisága esetükben kevesebb, mint 1 százalék), testsúlynövekedést és mellékhatás-profiljuk is kedvező.

Az elsőként választandó orális antidiabetikum – a jelenlegi terápiás ajánlások alapján – a metformin. A metforminnal szinergista hatású DPP-4 gátlók második vonalbeli hatóanyagoknak számítanak. Hazánkban sitagliptin, vildagliptin, saxagliptin, linagliptin és alogliptin tartalmú gyógyszerek vannak forgalomban. A DPP-4 inhibitor hatóanyagok közül a sitagliptin, a vildagliptin, a saxagliptin és a linagliptin metforminnal, míg az alogliptin pioglitazonnal kombinált formában is törzskönyvezett.

 

(Forrás: FDA, Deutsches Arzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés