hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

A dohányzásról leszokás támogatása szakmai bizonyítékok alapján

A dohányzási szokások és az idevonatkozó epidemiológiai adatok az utóbbi években változtak. Az egészségügyi dolgozók sokat tehetnek a függő dohányosok leszokásának eredményesebb támogatása érdekében. Ehhez szükség van elsőként a függőség megértésére és a leszokási szándék, a motiváció feltárására.

hirdetés

Világszerte és Magyarországon is változóban van a hozzáállásunk a dohányzáshoz. A dohányzás a felnőtt lakosság körében már „nem divat”, sokkal árnyaltabbá vált a dohányosok megítélése a társadalom részéről és a dohányzóknak is saját magukról. (A rászokás elkerülése lenne a leginkább célravezető a dohányzás visszaszorításában, erre – és a nem dohányzók védelmére – törvényi szabályozások irányulnak.)

Keveset változott azonban az egészségügyi ellátásban dolgozók körében a dohányzással kapcsolatos teendők és a leszokást támogató lehetőségek aktuális ismerete. Ma ez más, mint tíz évvel ezelőtt volt, és minden bizonnyal még tovább fog szélesedni, ezért – minden más szakmai ismeretünkhöz hasonlóan – tájékozottságot igényel.

Elsőként tendenciákat kell ismernünk és az ebből adódó következtetésekre érdemes jutnunk.

A dohányosok aránya még mindig az EU-átlag feletti     

Figyelemre méltók a magyarországi statisztikai adatok a felnőttek dohányzásának prevalenciájára és jellemzőire vonatkozóan: míg 2000-ben 30,6% volt a rendszeresen dohányzók aránya, és a szám 2003-ban még tovább emelkedett (30,8%), a 2009-ben történt felmérés alapján az arány 26,7%-ra csökkent (1), és a 2014-ben végzett felmérés további csökkenést igazol (25,8%) (2). [Összehasonlításul: az Európai Unióban összesítve 2009-ben 23,9%, 2014-ben 19,5% volt a rendszeres dohányosok aránya (3).]

Ezzel párhuzamosan viszont kissé csökkent a rendszeres dohányzásról leszokottak aránya, amíg 2009-ben 18,2% volt, 2014-ben 16,9% (1, 2). A 2014-es felmérés szerint a dohányzók 30,1%-a próbált meg leszokni a megelőző 12 hónapban (2). A leszokási szándék korcsoportonként különböző lehet, a közeljövőben erre is várunk adatokat.

Ebből következően az egészségügyi ellátásban, különösen a krónikus betegséggel küzdő középkorú és idősebb betegek körében egyértelműbben kell számolnunk a dohányzásfüggő betegekkel, hiszen ők ismert kockázati állapotuk vagy fennálló betegségük ellenére dohányoznak. Igaz ez a napi gyakorlatban a légúti betegekre, érrendszeri betegekre, vérnyomásbetegekre, cukorbetegekre és számos egyéb állapotra. A várandós nők dohányzása is hasonló probléma. A többségben lévő erősen függő dohányosok az egészségügyi ellátás keretében egyértelműen orvosi problémát jelentenek, mivel a fenntartott dohányzás gátolja a terápia hatékonyságát, a rehabilitáció folyamatát és bizonytalanná teszi a prognózist. Azonban nem mindig tudjuk róluk, hogy szeretnének-e leszokni, próbálkoztak-e már a leszokással, és ha sikertelenül próbálkoztak, akkor miért. Akkor tudunk tanácsot adni, ha ezeket a részleteket ismerjük.

A dohányzás elhagyása csak keveseknek sikerül saját döntésük alapján, ők a nagyon motiváltak, akár saját egészségük védelmében, akár más okokból. A leszokás (újabban: dohányzásleszokás) a legtöbb függő dohányosnak nem könnyű, visszaesésekkel tarkított folyamat, de segítséggel könnyebb.

Miben áll a segítség?     

A mai szemléletünk alapján hangsúlyozandó, hogy a dohányzás kettős függés, és orvosi kórképként mind a két komponensével foglalkozni kell, ami a nikotinfüggés csökkentését és megszüntetését és a viselkedés tartós változását is igényli (4, 5).

Az első segítség a dohányos beteg felé, hogy a dohányzás tényét és mértékét átbeszéljük vele. Felvilágosítjuk a dohányzás és aktuális betegségének összefüggéséről, és határozottan, tényszerűen, de empátiával javasoljuk – akár ismételten – a leszokást. Tudnunk kell, hogy mennyit dohányzik, mit szív és mióta. (Napi 20 szál cigaretta feletti dohányzás ismert vagy latens pszichés betegségre hívja fel a figyelmet. Ugyanekkor derülhet ki a nem gyári cigaretta fogyasztása vagy a füstmentes készítmények használata stb.)

A második segítség, hogy rákérdezünk a leszokással kapcsolatos szándékára és a korábbi leszokási próbálkozásaira. Mivel a leszokás az egyén, a beteg saját döntése, ez a kérdés elengedhetetlen, de az eddigi gyakorlatban talán ritkán hangzott el. Ilyenkor derül ki, hogy a beteg szeretne leszokni, de nehéznek tartja („tudom, de nehéz...”), illetve több sikertelen próbálkozása volt („már mindent megpróbáltam”). A leszokási szándékra vonatkozó statisztikai adatokat ismerve, ezzel gyakran kell számolnunk. Ilyenkor a függő betegek jelentős részénél elégedetlenség lép fel a módszerekkel és saját magával kapcsolatban.

A harmadik segítség, hogy megtudakoljuk, mivel és hogyan próbált leszokni. Hamar kiderülhet, hogy a páciens gyors leszokásra vágyott és már sok mindent kipróbált, ami mögött nem áll bizonyíték. Ilyen az akupunktúra, különböző természetgyógyászati ténykedések, a rövid leszokási gyorstalpaló tanfolyamok és az e-cigaretta. Ezeknek értékét el kell mondanunk annak a dohányosnak, aki valóban motivált a leszokásra. Sokszor kiderül, hogy internetről, hirdetésekből, szóbeszédből származó, nem hatékony módszereket alkalmazott, és szakemberi tanácsot még nem kapott. Hangsúlyozni érdemes, hogy hatékonyabb és orvosilag is ajánlható leszokástámogató lehetőségek állnak már rendelkezésre, és ebben tudunk segíteni, ha motivált a leszokásra (4). Tudatosítani kell, hogy saját munka és viselkedésváltozás nélkül nem tud leszokni vagy nem lesz tartós az absztinencia, és semmilyen módszerrel nem tud eredményesen leszokni, ha nem eltökélt. Nyomatékosítsuk, hogy a döntéséig is első lépés a cigarettaszám csökkentése és a leszokás céljának átgondolása!

Mai, evidenciákon nyugvó leszokástámogatási lehetőségeinket (4), továbbá a beteg életkörülményeit, domináló függőségét is figyelembe véve és vele egyeztetve negyedik segítségként magát a leszokást támogató formát beszélhetjük meg. Itt a beteg kora, életkörülményei, elfoglaltsága mellett az ellátóhely kapacitása, felkészültsége is fontos szempont.

Amennyiben követett minimálintervencióra helyben (kórházi osztály, ambulancia, háziorvosi rendelő) nincs lehetőség, irányítsuk a leszokni vágyó dohányost szakemberhez: aktív, dolgozó páciensnek jó lehetőség az ingyenes, zöld számmal (06-80-44-20-44) országosan elérhető telefonos leszokástámogató program, míg másoknak a területileg illetékes tüdőgondozóban elérhető egyéni vagy csoportos leszokástámogatási forma a megfelelő.

Mindhárom lehetőség a leszokás támogatásának második lépcsős, szakemberek által vezetett és programként felkínált formája: több (általában hat beszélgetés keretében), a sikeres leszokást elősegítő lépcsők megbeszélése a pácienssel, saját szokásainak és tempójának figyelembevételével és a viselkedésváltozást elősegítve.

További támogatás gyógyszerrel        

Az erősen nikotinfüggő dohányosok leszokásának támogatása kiegészíthető gyógyszeres kezeléssel. A receptköteles vareniclin a mai leghatékonyabb gyógyszer, előírás szerinti alkalmazása minimálintervencióval vagy programszerű leszokással kombinálva nyújtja a leghatékonyabb eredményt. Alkalmazása klinikai vizsgálatokkal bizonyítva hatékony és biztonságos a dohányosok széles körében.

Hasonlóan hatékony lehet a kontrolláltan alkalmazott nikotinpótló kezelés is, többféle kombinációban. Mindkettőre érvényes, hogy adásuk célja a nikotinfüggés csökkentése és a megvonási tünetek mérséklése, nem az absztinencia kiváltása. Ezeket a tényeket is orvosi-asszisztensi tanács tudja közvetíteni és használatukat ellenőrizni.

Az e-cigaretta nem segít, hanem árt             

A leszokástámogatás témakörének tárgyalásakor indokolt szólni az e-cigarettáról, mivel használata világszerte fokozódik: a felnőtt e-cigaretta használók többsége a leszokás reményében próbálja ki (6, 7). A készülék típusától és a patronokban lévő folyadék (e-liquid) nikotintartalmától függően, az e-cigaretta a nikotinpótló készítményeknek megfelelő mértékben csökkentheti a megvonási tüneteket (6), leszokásra motivált személyeknél az elszívott cigaretták számát, ugyanakkor a nikotin tartós és nem csökkenő dózisú bevitele fenntartja a nikotinfüggőséget (8). A dohányzást imitáló tevékenység révén, különösen nikotintartalmú folyadék használata esetén, az e-cigaretta nem alkalmas a fizikai, pszichés és motivációs függőség kezelésére, éppen ellenkezőleg, hátráltathatja a végleges leszokást (8). Amennyiben a leszokni kívánó dohányos már használ e-cigarettát, fontos felhívni a figyelmét a hagyományos cigaretta teljes elhagyásának szükségességére, hiszen a kettős használat következtében fokozottan nő az egészségkárosodás valószínűsége. A folyadék egyes összetevőinek hosszú távú egészségkárosító hatását ismerve pedig hangsúlyozni kell az e-cigarettáról leszokás fontosságát is (6, 7).

 

Ajánlott honlapok:

www.leszokaspont.hu

www.leteszemacigit.hu

www.koranyi.hu

www.tudobeteg.hu

 

Irodalom

Dohányzás Fókuszpont: A felnőttek dohányzására vonatkozó magyarországi felmérések adatai 2000–2009, 2011. http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/sites/default/files/dohanyzasra_vonatkozo_felmeresek_adatai_2000_2009.pdf

Core Questionnaire of the Reporting Instrument of WHO FCTC

http://apps.who.int/fctc/implementation/database/parties/Hungary

Eurostat: Smoking of tobacco products by sex, age and educational attainment level. Database. http://ec.europa.eu/eurostat/web/health/health-status-determinants/data/database

Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyi Államtitkárság, Egészségügyi Szakmai Kollégium. Egészségügyi szakmai irányelv − a dohányzásról való leszokás támogatásáról. Egészségügyi Közlöny 2014;64(19):2617-31. http://www.koranyi.hu/tartalom/dohanyzasleszokas/DLT_Iranyelv_Kozlony2015.pdf

European Smoking Cessation Guidelines (ENSP) Oct. 2012, www.ensp.org

Grana R, Benowitz,N, Glantz SA. E-cigarettes; A scientific review. Circulation. 2014;129:1972–86.

Cselkó Z, Pénzes M. Az elektronikus cigarettáról meglévő ismeretek összefoglalása. Orvosi Hetilap. 2016;157(25):979–86.

McRobbie H, Bullen C, Hartmann-Boyce J, et al. Electronic cigarettes for smoking cessation and reduction. Cochrane Database Syst Rev. 2014;12, CD010216.

Dr. Fényes Márta, Országos Dohányzás Leszokás Módszertani Központ
a szerző cikkei

Dr. Cselkó Zsuzsa, Megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés