hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Életviteli tanácsok

A daganatos betegségek leggyakoribb társbetegségei

A daganatos betegségek leggyakoribb társbetegségeit vesszük górcső alá, illetve a gyógyszerészek számára fontos ismereteket elevenítjük fel. 

hirdetés

A PharmaOnline életviteli tanácsok rovatában írtunk arról, hogy a gyógyszerészeknek milyen szerepük lehet a daganatos betegek korszerű terápiájában, illetve arról is olvashatnak, hogy milyen életminőségét befolyásoló készítményeket javasolhatnak a tára mögött álló gyógyszerészek, milyen tanácsokat adhatnak a mellékhatások okozta tünetek enyhítésére. Cikksorozatunk mostani részében a daganatos betegségek  leggyakoribb társbetegségeit vesszük górcső alá. 

Onkológiai betegek esetében a leggyakoribb társbetegség a hipertónia és a diabétesz. A hipertónia kezelésekor figyelembe kell vennünk, hogy egyes célzott terápiás készítmények (pl. a VEGF-gátló sunitinib, illetve a bevacizumab, ami az érújdonképződés hatékony gátlószere) módosítják a beállított vérnyomást, és ugyanígy az inzulinos cukorbetegek cukorháztartását is felboríthatják. Ekkor feltétlenül újra kell gondolni a terápiát. 

A citotoxikus szerek közül a platina-származékok és a methotrexát, valamint a csontmetasztázisok kezelésében alkalmazott biszfoszfonátok rontják a vesefunkciót, valamint a meglévő veseelégtelenséget súlyosbíthatják, ezáltal alkalmazásuk szintén fokozott körültekintést igényel. A betegek által előszeretettel alkalmazott gyógynövényteák és egyéb készítmények a vesét sújtó terhelést tovább növelhetik, adagolásuk ekkor kerülendő, erre célszerű a gyógyszerésznek is felhívnia a betegek figyelmét. Ugyanez igaz az onkológiai betegségek mellett fellépő lázas betegségek kezelésére is: az antibiotikumok körültekintően választandóak meg, elkerülve az esetleges további vesekárosító hatásokat. 

További nem várt kölcsönhatások léphetnek fel egyes ételek fogyasztásakor, ilyen ismert összetevő a grapefruit, illetve a grapefruit-lé, amely gátolja az egyes gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban. Emellett kerülendők a bélrendszert terhelő zsíros, nehéz ételek, javasoltak a több részre elosztott étkezések. A fertőzések elkerülése érdekében a nyers hal, hús, tojás, valamint a nem kellően tisztított gyümölcs is kerülendő, különösen csökkent fehérvérsejt-szám mellett. Gyakori nyálkahártya-sérülések esetén pépes ételek fogyasztása javasolt.

 

Dr. Dank Magdolna
a szerző cikkei

Dr. Tőkés Tímea, SE Radiológiai Klinika
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés