hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

A cafeteria-adó mértéke

Jövőre egységesen 49,98 %-os cafeteria-adó terheli az önkéntes kasszákat, derül ki a Patikapénztár hírlevélből

hirdetés

Június 2-án a kormány benyújtotta a Parlament Törvényalkotási Bizottságának a tavaszi adócsomag módosító javaslataként az új cafeteria-szabályokat, amelyről lapunk is beszámolt. Az előterjesztés nyomán a jövőben két típusú béren kívüli juttatás illetheti meg kedvezményes, 34,51%-os adózással az alkalmazottakat: a készpénz-cafeteria mellett a munkavállalók Szép-kártyára kaphatnak még juttatásokat.

A 2016. december 31-én hatályos SZJA tv. 71. §-ban még szereplő más béren kívüli juttatásokat – az önkéntes pénztárak, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, stb. – a munkáltató 2017. január 1-től egyes meghatározott juttatásként biztosíthatja – írják a hírlevélben.

Ezzel a választható juttatásokban az egészségpénztár került első helyre a képzeletbeli azonnali költhetőségi listán, hiszen gyógyszerre, egészségügyi szolgáltatásra életkortól függetlenül mindenki költ. A módosító javaslatból az is kiderül, az állam nem mondott le az évi 130 milliárd forintos költségvetési bevételt biztosító cafeteria-adóról, és azt sem kockáztatja meg, hogy az önkéntes kasszák által állampapírba befektetett 1 000 milliárd forintos vagyon – az államadósság 4%-a – elolvadjon – fogalmaznak a cikkben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hírlevélben foglaltak szerint korábban egy hetilapnak azt nyilatkozta: a fogyasztást terhelő adók csökkentésére nincs mód, de a kormány célja, hogy az adófilozófiájával összhangban minél előbb bevezesse az egyszámjegyű személyi jövedelemadót. Amennyiben megvalósul a jelenlegi 15%-os kulcs csökkentése, a közel 50%-os cafeteria-teher is a harmadával csökken. Így az adózóknál megmaradó pénzt öngondoskodásra lehet majd fordítani.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés