hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

A Bristol-Myers melanoma ellenes szere javítja az életkilátásokat

Amikor az ipilimumab-tartalmú szer forgalomba került 2011 márciusában, ez volt az egyetlen szer, mely meghosszabbította az előrehaladott melanomában szenvedő betegek túlélését. A most nyilvánosságra hozott új adatok arra világítanak rá, milyen mértékben javítja a gyógyszeres kezelés az életkilátásokat.

hirdetés

Néhány, ipilimumabbal kezelt beteget évtizedes időtartamon keresztül tudtak nyomon követni egy hosszú távú vizsgálatban, mely azt jelezte, hogy egyes betegeknél a túlélési előny néhány év is lehet.

A Bristol-Myers-Squibb cégnek az ipilimumab hosszú távú túlélésre gyakorolt hatását elsőként igazoló elemzésében 1861 beteg adatait dolgozták fel 12 vizsgálatból. A betegek 22 százaléka a hároméves ipilimumab-kezelés végén is életben volt, melyet a túlélési görbe platója követett. A kutatók eddig már 9,9 éves túlélést is regisztráltak – derül ki az Amszterdamban tartott onkológiai kongresszuson nyilvánosságra hozott adatokból.

Az ipilimumab hatásmechanizmusa azon alapul, hogy blokkolja az immunrendszer sejtjeit gátló proteineket, ezáltal szabaddá teszi ezeket a sejteket arra, hogy segítsék az immunrendszer védekezését a tumorokkal szemben. Miközben a gyógyszer hatására a tumor a betegek valamivel több mint 10 százalékánál megkisebbedett, az ipilimumab kedvező hatása a túlélés meghosszabbodásában is megmutatkozott. A betegek immunrendszere képes volt alkalmazkodni a daganatokban jelen lévő mutációkhoz – írja a Bloomberg cikke. „A hosszú távú túlélésre gyakorolt kedvező hatás időtartama és következetessége bizakodásra ad okot, ezért tovább folytatjuk kutatásainkat az immuno-onkológiai portfoliónk kutatására és kifejlesztésére” – mondja Brian Daniels, a BMS általános fejlesztéssel és orvosi kutatásokkal foglalkozó rangidős elnökhelyettese.

Az eredmények a BMS ipilimumab-tartalmú gyógyszerének forgalmára vonatkozóan is biztatóak, az elemzők szerint a forgalom nagysága idén elérheti az 1,1 milliárd dollárt, és ezzel 2016-ra piacvezetővé teheti a BMS-t a melanoma ellenes szerek piacán – írja a Bloomberg. A gyógyszer forgalma 2013 első felében 462 millió dollárt tett ki, ami jó hír a gyógyszercég számára, hiszen nagy érvágást jelentett számukra, hogy elveszítették az addig nagy bevételeket hozó Avapro és a Plavix kizárólagos szabadalmi oltalmát.

A melanoma kezelésében alkalmazott Yervoy (ipilimumab) piacbővítése azonban nagyobb feladatnak bizonyul, mint ahogyan arra a vállalat vezetése számított. Áprilisban a cég berekesztette a Yervoy (BMS) és a Zelboraf (Roche) összehasonlítására indított fázis I vizsgálatot, mivel egyes betegek esetében aggodalmak merültek fel a májtoxicitással kapcsolatban. E hónap elején a szer kudarcot vallott egy prosztatarák-vizsgálatban, melyben a gyógyszeres kezelés mellett nem javult szignifikáns mértékben a túlélés, bár az adatok arra utalnak, hogy a betegek egyes alcsoportjainál előnyös hatású lehet a kombináció alkalmazása.

A Yervoy piacának kiszélesítése azért is különösen fontos, mert a melanoma kezelésében újabb és újabb kompetitorok tűnnek fel. Szeptember közepén az FDA prioritási listára tette a GlaxoSmithKline melanoma kezelésére kifejlesztett duóját (Tafinlar és Mekinist), ami azt jelenti, hogy a hatóság gyorsított eljárással viszi végig az engedélyezési folyamatot. A két szer – melyet külön-külön fogadtak el – különböző mutációkat hordozó tumorokat vesz célba, és a Glaxo szakembereinek reményei szerint a kombináció erősebb hatást fejt ki és kiküszöböli a rezisztencia problémáját is.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: FiercePharma)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés