hirdetés
hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

A BPH kezelése: gyógyszerek, étrend-kiegészítők

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén a gyógyszerész fő feladata a vényköteles gyógyszerek szakszerű tájékoztatás melletti kiadásán kívül a nem vényköteles készítményekkel kapcsolatos tájékoztatás, a betegek eligazodásának segítése. 

hirdetés

α1-adrenoreceptor-blokkolók

Jelenleg négy α1-receptorblokkoló hatóanyag van forgalomban hazánkban. Az alfuzoszin, tamszulozin, terazoszin és a szilodoszin jellemzően nyújtott hatóanyag-leadású tabletta, kapszula formájában kapható. A vegyületek szelektíven gátolják a posztszinaptikus α1-adrenoreceptorokat. A húgycső tónusának mérséklése, a prosztata simaizomzatának ellazítása és a hólyagnyak ellenállásának csökkentése által könnyebbé válik a vizeletürítés, növekszik a másodpercenként ürített vizelet mennyisége, csökken a vizeletretenció. Az IPSS-teszt pontjainak csökkenése a beteg szubjektív tüneteinek javulását mutatja. A terápiás hatás néhány napon, legfeljebb néhány héten belül jelentkezik. A hatóanyagok előnye, hogy nem befolyásolják a PSA-szintet (nem hamisítják meg a PSA-mérésen alapuló prosztatarák-szűrés eredményét), hátrányuk, hogy nem csökkentik a prosztata méretét. Jóllehet a vizeletürítéssel kapcsolatos tünetek enyhítésére kifejtett hatás lényegesen nagyobb, mint az erekre gyakorolt hatás, a kezelés mellékhatásai részben az erek falában lévő receptorok blokkolása miatt alakul ki.

Az α-adrenoreceptor-blokkolók alkalmazásával több gyakori nemkívánatos hatás jelentkezése társul:

- Poszturalis vagy ortosztatikus hipotenzió, az ehhez társuló gyengeség, szédülés, gyors szívverés, fejfájás, rossz közérzet. A vérnyomáscsökkenés és az azzal összefüggő tünetek az erek falában lévő α1-receptorok gátlásának következményei. A gyógyszer alkalmazását követő órákban jelentkező tünetek esetleges előfordulására a beteget figyelmeztetni kell, és tájékoztatni kell arról, hogy ezek a jelenségek átmenetiek, és általában nem gátolják a kezelés folytatását. Szabályozott hatóanyag-leadású, retard készítmények alkalmazása esetén a kiegyenlítettebb plazmaszint-emelkedés miatt a hipotónia kialakulásának esélye kisebb. Fontos, hogy a nyújtott hatóanyag-leadású szereket a beteg egészben vegye be (ne rágja szét, ne bontsa fel), és lehetőleg étkezés után. Nem retard készítmény esetén a dózis lépésenkénti növelésével és az esti gyógyszerszedéssel csökkenthető a hipotónia kockázata. Fokozott odafigyelés ajánlott, ha a beteg más α1-blokkoló alkalmazásakor hipotóniás reakcióval reagált. Vérnyomáscsökkenéssel társuló tünetek esetén a beteget le kell fektetni, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak. Így megelőzhető a vérnyomásesés következtében ritkán előforduló ájulás. Agyi keringési zavarokkal rendelkező betegek esetén a kezelés során esetlegesen fellépő hipotónia agyi ischaemiás betegségek kialakulását okozhatja.

- Ha a nem specifikus emésztőszervi mellékhatások tartósan fennállnak, a gyógyszerelés megváltoztatása lehet szükséges. Alfuzoszin esetén a CYP3A4 gátlói (mint pl. ketokonazol, itrakonazol és ritonavir) a mellékhatások gyakoriságát, intenzitását a vegyületek plazmaszintjének emelésével fokozzák.

- A tamszulozinra és a szilodoszinra jellemző mellékhatás a retrográd ejakuláció (ejakuláció során az ondó nem lövell ki a húgycsövön keresztül, hanem a záróizmok rendellenes működése miatt a húgyhólyagba kerül).

A gyógyszerkölcsönhatások egy része szintén a hatás mechanizmusával kapcsolatos. Más α1-blokkolók, vérnyomáscsökkentők, nitrátok hatása fokozódhat, ami hipotónia, illetve anginás panaszok kialakulásához vezethet. Ha az anginás panaszok súlyosbodnak, az α1-receptorblokkoló alkalmazását fel kell függeszteni. A legtöbb gyógyszer ellenjavallt májelégtelenség esetén. 

Alfuzoszint tartalmazó gyógyszerek

ALFETIM 2,5 mg filmtabletta

ALFETIM SR 5 mg retard filmtabletta

ALFETIM UNO 10 mg retard tabletta

ALFUGEN 10 mg retard tabletta

ALFUZOSIN PHARMACENTER 10 mg retard tabletta

ALFUZOSIN SANDOZ SR 5 mg retard tabletta

ALFUZOSIN SANDOZ UNO 10 mg retard tabletta

ALFUZOSTAD 10 mg retard tabletta

FETAMOZIN  5 mg retard tabletta

FETAMOZIN 10 mg retard tabletta

Tamszulozint tartalmazó gyógyszerek

FLOSIN 0,4 mg retard kemény kapszula

FOKUSIN 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

GALEBON 0,4 mg retard kapszula

OMIPRO 0,4 mg retard kemény kapszula

OMNIC 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

OMNIC TOCAS 0,4 mg retard filmtabletta

OMSAL 0,4 mg retard kemény kapszula

PROVOSAL 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

SOLESMIN 0,4 mg retard kemény kapszula

TAMSOL 0,4 mg retard kemény kapszula

TAMSUDIL 0,4 mg retard kemény kapszula

TAMSUGEN 0,4 mg retard kemény kapszula

TAMSULONORM 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

TAMSULOSIN +PHARMA 0,4 mg retard tabletta

TAMSULOSIN PHARMACENTER 0,4 mg retard kemény kapszula

TAMSULOSIN PHARMACENTER 0,4 mg retard tabletta

TAMSULOSIN SANDOZ 0,4 mg retard kemény kapszula

TAMSULOSIN STADA 0,4 mg retard tabletta

TAMSULOSIN-ratiopharm retard kemény kapszula

TAMSULOSIN-RICHTER 0,4 mg retard kemény kapszula

TAMSULOSIN-TEVA 0,4 mg retard filmtabletta

TAMTA 0,4 mg retard kemény kapszula

TANARAMOS 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

TANYZ 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

TANYZ ERAS 0,4 mg retard tabletta

TOTALPROST 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

TULOSIN 0,4 mg retard kemény kapszula

URO-TAM 0,4 mg retard kemény kapszula

UROSTAD 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

Terazoszint tartalmazó gyógyszerek

HYTRIN  1 mg tabletta

HYTRIN  2 mg tabletta

HYTRIN  5 mg tabletta

TERAZOSIN ACCORD 1 mg tabletta

TERAZOSIN ACCORD 2 mg tabletta

TERAZOSIN ACCORD 5 mg tabletta

Szilodoszint tartalmazó gyógyszerek

Urorec 4 mg kemény kapszula

Urorec 8 mg kemény kapszula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

A tesztoszteron-5-α-reduktáz enzim gátlói

Ebből a gyógyszercsoportból két hatóanyag (finaszterid, dutaszterid) készítményei vannak forgalomban. A vegyületek a tesztoszteron-5-α-reduktáz enzim működésének gátlásával megakadályozzák a dihidrotesztoszteron képződését. A prosztata növekedésében szerepet játszó DHT tartósan alacsony szintje miatt a BPH visszafejlődik, a prosztata térfogata csökken, a vizeletáramlás és az életminőség javul. A kezelés előnye, hogy az obstrukció tartósan csökken, hátránya, hogy a terápiás hatás kifejlődéséhez legkevesebb néhány hónap szükséges.

Jelentőseb gyógyszerkölcsönhatások nem ismertek. A vegyületek biohasznosulását és a mellékhatások gyakoriságát, intenzitását nem befolyásolja az étkezés. A kezelés velejárója, hogy a vérplazma PSA-koncentrációja jelentősen, körülbelül 50 százalékkal csökken, ami meghamisíthatja a PSA-mérésen alapuló prosztatarák-szűrési eredményt. A PSA-szint ilyen mértékű csökkenését figyelembe kell venni a PSA-adatok értékelésekor (legalább 6 hónapos kezelést követően a PSA koncentrációját duplázni kell).

A leggyakoribb mellékhatás az impotencia (erekciózavar) és a libidó csökkenése. Ezek a hatások általában a kezelés kezdetekor fordulnak elő és a kezelés folytatása mellett a betegek többségében átmeneti jellegűek

Finaszteridet tartamazó gyógyszerek

BENEPRO 5 mg filmtabletta

FINANORM 5 mg filmtabletta

FINASTEP 5 mg filmtabletta

FINASTERID ORION 5 mg filmtabletta

FINASTERID SANDOZ 5 mg filmtabletta

FINASTERID-SANOFI 5 mg filmtabletta

FINASTERID-TEVA 5 mg filmtabletta

FINASTERIDE AUROBINDO 5 mg filmtabletta

FINASTERIDE PHARMACENTER 5 mg filmtabletta

FINPROS 5 mg filmtabletta

HYPLAFIN 5 mg filmtabletta

PROSCAR 5 mg filmtabletta

PROSTERID 5 mg filmtabletta

STERAKFIN 5 mg filmtabletta

Dutaszteridet tartalmazó gyógyszerek

AVODART 0,5 mg lágy kapszula

Fitoterápiás készítmények

Az öngyógyítás keretében alkalmazott szerek zöme növényi eredetű. Mind a felhasznált növények, mind pedig a termékek minősége szempontjából rendkívül heterogén készítménycsoportról van szó, amelyben egyaránt megtalálhatóak megalapozottan alkalmazott gyógynövények, jó minőségű termékek, és bizonyítatlan hatásosságú és minőségű készítmények is. Ha a felhasznált növények oldaláról közelítünk, akkor több olyan gyógynövény is említhető, amelynek klinikai hatásossága kellőképpen igazolt, ugyanakkor olyan növények is alkalmazást nyernek, amelyekkel nem végeztek modern humán vizsgálatokat. Előbbi, bizonyított hatásosságú növények a modern orvoslás részeinek tekinthetőek, és termékeik a szintetikus vegyületekkel egyező engedélyezési eljárást követően gyógyszerként is forgalomban vannak. A gyógyszerként forgalmazott készítmények minőségéhez nem férhet kétség. A nem kielégítően bizonyított hatásosságú növények egy része szintén elérhető garantált minőségű készítményként, a gyógyszerek egy speciális alcsoportjában, hagyományos növényi gyógyszerként. Ennek a kategóriának jellegzetessége, hogy bár a termékminőség és a biztonságosság ellenőrzése, biztosítása a gyógyszereknél megszokott magas színvonalú, a hatásosság klinikai igazolását a tradicionális felhasználás tapasztalata pótolja. Ezeknél a termékeknél a betegbiztonság biztosított, ugyanakkor a gyógyhatás elérése nem garantált kellő szinten.

A nem gyógyszerként forgalmazott készítmények zöme étrend-kiegészítőként kerül forgalomba. Ennek a termékkategóriának a jellegzetessége, hogy – mivel az alkalmazás célja az étrend kiegészítése – termékei nem használhatóak gyógyászati céllal. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a felhasznált alapanyagok között ne legyenek klinikailag vizsgált, hatásos gyógynövények. Mivel azonban a termékek hatásosságát nem kell igazolni, a konkrét készítményekről általában nem állnak rendelkezésre humán bizonyítékok. Ezek hiányában a hatásosság bizonytalan, hiszen ugyanannak a növénynek számtalan különböző összetételű, gyógyászati szempontból eltérő értékű terméke előállítható a gyártás módjától függően.

Az étrend-kiegészítők nem engedélyezési eljárás során kerülnek forgalomba, és hatósági minőségellenőrzésük is alacsonyabb szintű, mint a gyógyszereké. A termékkategória manapság nagyon népszerű a betegek körében, ezért a gyógyszerészeknek is tájékozódniuk kell a termékekről. A teljes elutasítás, csakúgy, mint a készítmények kritika nélküli ajánlása, szakmai szempontból nem fogadható el. Tekintettel az előzőekben vázolt minőségi és hatásossági garanciákra, elsősorban gyógyszerként forgalmazott készítményeket célszerű ajánlani. Ha egy termék az étrend-kiegészítők közé tartozik, a várható hatásosság a felhasznált növény és annak dózisa alapján értékelhető. Ha a fő összetevő olyan növény, amelynek hatásossága nem igazolt, vagy ha – legyen szó akár bizonyított hatású növényről is – a dózis nem megfelelő, a terméket ne ajánljuk gyógyászati használatra. Különösen kerülendő azoknak a termékeknek az alkalmazása, amelyek gyógyszerként történő engedélyezés és étrend-kiegészítőként történő bejelentés nélkül, illegálisan vannak forgalomba, ugyanis ezeknek a minősége a leginkább kétséges. A gyógyszerként forgalmazott termékek listája a GYEMSZI-OGYI honlapján olvasható, a bejelentett étrend-kiegészítők felsorolása pedig az OÉTI honlapján lelhető fel.

A bizonyított hatású gyógynövények fő támadáspontjai megegyeznek a szintetikus szerekével, de a fitoterapeutikumok jellegzetessége, hogy a szintetikus szerekkel ellentétben több támadásponton hatva enyhítik a tüneteket. Az α1-adrenoreceptorok blokkolásán és a tesztoszteron-5-α-reduktáz enzim gátlásán kívül gyulladáscsökkentő, antiproliferatív aktivitást is leírtak (2. táblázat).

Magyarországon kevésbé súlyos jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére tradicionálisan tökmag-alapú készítményt alkalmaztak. A tökmag (Cucurbitae semen, Cucurbita pepo) olajának kedvező hatása klinikailag is igazolt, de más gyógynövények is rendelkezésre áll a BPH panaszainak enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak a törpepálma vagy szabalpálma (Serenoa repens), a nagy csalán (Urtica dioica) és a rozspollen kivonata. Jelenleg a szabalpálma hatásosságával kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb humán bizonyíték, nem véletlen, hogy a legtöbb növényi gyógyszer ennek a kivonatát tartalmazza. A növényi eredetű termékek közül a rozspollenkivonat gyulladáscsökkentő hatása a legkifejezettebb, ezért BPH-n kívül krónikus, nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás kezelésére is használható.

 

2. táblázat A BPH kezelésére alkalmazott jelentősebb növényi drogok hatásai

 

Sabal serrulata

Cucurbita pepo

Rozs-pollen

Gyulladáscsökkentés

5-α-reduktáz gátlása

Antiproliferatív

 

Antiandrogén

 

 

α-receptor blokkolás

 

 

A BPH kezdeti stádiumában növényi szerekkel javítható a beteg életminősége, és lassítható állapotának romlása. A mérsékelt prosztata-megnagyobbodás kezelése a fitoterápia egyik olyan területe, ahol a növényi szerek hatásossága hasonló a szintetikus szerekéhez, a mellékhatások gyakorisága azonban alacsonyabb (mindössze enyhe emésztőszervi panaszokról számoltak be). Fitoterapeutikumok esetén nem jelentkeznek a szintetikumokra jellemző, a szexuális életet érintő nemkívánatos hatások, de hipotóniáról sem számoltak be. A kezelés nem befolyásolja a PSA szintjét. A növényi eredetű termékek hatásossága azonban korlátozott, a prosztata méretét nem csökkentik jelentősen, közepesen súlyos és súlyos esetekben nem biztosítanak kellően hatékony terápiát. 

Növényi kivonatot tartalmazó gyógyszerek 

PROSTAZYN filmtabletta

szabalpálma-kivonat

PROSTA-URGENIN 320 mg lágy kapszula

szabalpálma-kivonat

PROSTAMOL UNO 320 mg lágy kapszula

szabalpálma-kivonat

SABALLO 320 mg lágy kapszula

szabalpálma-kivonat

STROGEN UNO lágy kapszula

szabalpálma-kivonat

Hagyományos növényi gyógyszerek

szabalpálma-kivonat

PEPONEN AKTÍV 600 mg lágy kapszula

tökmagolaj-kivonat

PEPONEN lágy kapszula

tökmagolaj-kivonat

POLLSTIMOL-CERNIL tabletta

rozspollen-kivonatot

Csupor Dezső
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés