hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A biztonságossági vizsgálatok alábecsülik a mellrák-kockázatot

A tisztálkodószerek gyakori összetevői, az ösztrogén hatását utánzó, tartósító hatású parabének valószínűleg az eddig feltételezettnél alacsonyabb dózisban is veszélyesek.

hirdetés

Az Environmental Health Perspectives című szakfolyóirat tanulmányának megállapítása szerint a személyi higiéniás termékekben tartósító- és fertőtlenítőszerként használatos parabének (metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén, butilparabén) már alacsony dózisban is közreműködhetnek ösztrogén-szenzitív betegségek – pl. emlőrák -kialakulásában. A tanulmány szerzői azt is hozzáteszik, hogy a jelenlegi biztonságossági vizsgálatok valószínűleg nem értékelik megfelelően ezen szerek valódi egészségkárosító potenciálját (Shawn Pan és munkatársai: Parabens and Human Epidermal Growth Factor Receptor Ligands Cross-Talk in Breast Cancer Cells).

A parabéneket széles körben használják a samponokban, dezodorokban, kozmetikumokban, testápolókban, napvédő krémekben, fogkrémekben. E kemikáliák ugyanazokat a receptorokat aktiválják, mint a természetes ösztrogén-hormon, az ösztradiol. Korábbi vizsgálatok szerint az ösztradiol és rokonvegyületei megnövelik az emlőrák és a reprodukciós problémák kockázatát, mondja Dale Leitman, a tanulmány utolsó szerzője, a University California, Berkeley nőgyógyász és molekulárbiológus szakembere. Napjainkban egyelőre nem teljesen világos, hogy a parabének milyen mennyiségben váltanak ki egészségkárosító hatást, és bár egyértelmű, hogy az emlőráksejteken a parabének hatása utánozza az ösztrogének növekedési hormon szerű hatását, egyesek szerint ez a hatás túl kicsi ahhoz, hogy betegség alakuljon ki, folytatja Leitman, majd hozzáteszi: sajnos valószínűleg nincs igazuk, mert a parabének hatása kombinálódik az egyéb sejtnövekedést szabályozó anyagokéval. Mindazonáltal, a jelenleg használatos biztonságossági vizsgálatok, amik a kemikáliák humán sejtekre gyakorolt hatását mérik, csak önmagukban vizsgálják e szerek hatását, és nem veszik figyelembe, hogy a parabének a sejtekben kapcsolatba lépnek egyéb jelátvivő molekulákkal, és együttesen jelentősen nagyobb károsító hatást válthatnak ki, folytatják sajtóközleményükben a kutatók. Sajnos a szabályozó hatóságok is azt képzelik, hogy az egyedi tesztek eredménye és a való élet között összefüggés van, folytatja a tanulmány egy másik szerzője, Ruthann Rudel, a Silent Spring Institute toxikológusa.

A való élet körülményeit jobban szimulálandó, a kutatók olyan emlőráksejteket vizsgáltak, amelyeknek kétféle receptora van: ösztrogén- és HER2-receptorok. (A humán emlőrákok negyede esetében jellemző a magas HER2-receptor-szám; a HER2-pozitív tumorok általában gyorsabban nőnek és agresszívabban terjednek.) A kutatók a vizsgálat során az emlőráksejtek HER2-receptorait egy heregulin nevű növekedési faktorral aktiválták, amit az emlősejtek természetes körülmények között termelnek, mindeközben az emlőráksejteket parabén-expozíciónak is kitették. Ilyen körülmények között (HER2-aktivált sejtek) a parabének századannyi koncentrációban is serkentették az emlőráksejtek növekedését, mint amennyi vegyszerre heregulin-mentes viszonyok között szükség van. Mindezek miatt Dale Leitman és munkatársai úgy vélik, a szabályozó hatóságoknak is újra kell gondolniuk a parabének emlőrák-kockázatot növelő potenciálját, amely különösen magas lehet HER2- és ösztrogén-receptor-pozitív emlősejtek esetében. A kutatók azt is kiemelik, hogy bár jelen vizsgálatukban csak a parabénekre fókuszáltak, valószínű, hogy a jelenlegi biztonságossági vizsgálatok a többi ösztogénmimetikum emlőrákkockázatot növelő hatását is alábecsülik. Mivel az emberek minden nap többféle tisztálkodószert és kozmetikumot használnak, sokféle kemikáliával lépnek kapcsolatba, a való életben nem az egyes anyagok hatásait külön-külön elemző toxikológiai vizsgálatok megállapításai érvényesülnek. A tanulmány szerzői megjegyzik: különösen aggodalomra ad okot a többféle kemikáliának való kitettség a kritikus fejlődési szakaszokban, így a pubertás és a terhesség során.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés