hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

A betegjogok érvényesülését is ellenőrzik a patikákban

Leggyakrabban adminisztrációs hiányosságok miatt emelnek kifogást patikai vizsgálataik során a tiszti főgyógyszerészek, tiszti gyógyszerészek – mondta el a PharmaOnline-nak dr. Cseh Ildikó országos tiszti főgyógyszerész. A rendszeres ellenőrzés okán a gyógyszertárak – legyen szó, akár közforgalmúról, akár intézetiről – megfelelnek a működési engedélyükben foglaltaknak.

hirdetés

Felvetésünkre, vajon tapasztalnak-e különbséget a központilag irányított hálózati, az egyéni vállalkozó, illetve családi betéti társaság által működtetett patikák között, dr. Cseh Ildikó határozottan leszögezi: „mi nem láncokat vagy magántulajdonú gyógyszertárakat nézünk, hanem azt, hogy ezeket a jogszabályok által lefektetett szakmai követelményeknek megfelelően működtetik-e”.

A korábbi nagy érdeklődés ellenére, a 2350 közforgalmú gyógyszertárból ma mindössze 26 folytat internetes forgalmazást. Ebben nyilván szerepe van a betegek biztonságát szolgáló egyre szigorodó szabályoknak is. Manapság például csak azok a patikák végezhetnek ilyen szolgáltatást, amelyek bejelentik e tevékenységüket az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak (OTH), amely a szolgáltatás nyújtására jogosultak listáját közzé teszi hivatalos honlapján. A gyógyszertárak ugyanakkor saját honlapjukat kötelesek elhelyezni egy hiperlinket, amely az OTH fent említett listájára mutat. A vásárlók ennek segítségével ellenőrizhetik, hogy az adott patika jogszerűen végez-e internetes forgalmazást vagy sem. A szakmai szabályok betartása egyébként itt is kötelező, amelyekért a gyógyszertár felel. Engedély nélküli gyógyszerforgalmazásnak minősül, s a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat vizsgálatot abban az esetben, ha az internetes gyógyszerforgalmazást működési engedéllyel nem rendelkező gyógyszertár végzi.

A tiszti főgyógyszerészek valamint a tiszti gyógyszerészek végezhetnek próbavásárlást is, s nem csak akkor – bár már erre is volt példa –, ha a beteg szerint udvariatlanok voltak vele a patikában. Komolyabbak azok az ügyek, amikor arról szereznek tudomást, hogy recept nélkül szolgáltattak ki vényköteles gyógyszert. „Mivel mindenki másként reagál egy adott készítményre, előfordulhat, hogy a beteg egyetlen tablettától akár súlyos állapotba is kerülhet” – indokolja a fenti ügyekkel kapcsolatos szigort az országos tiszti főgyógyszerész mondván: ebben az esetben is a beteg-, s a gyógyszerbiztonság a legfontosabb.

A nyitvatartási idő engedélyezése – amely eddig nem csökkent jelentősen – és a gyógyszertári ügyelet megszervezése, biztosítása ugyancsak a tiszti főgyógyszerészi hivatal feladata. „A jogszabály értelmében minden egyes közforgalmú, fiók- és intézeti gyógyszertár kötelezhető ügyeletre – más kérdés, hogy e szolgáltatás megszervezése településenként más és más. Eltérő a településszerkezet, a lakosságszám, de figyelembe kell venni azt is, hány település tartozik az adott orvosi ügyelethez, ez milyen távolságra van a gyógyszertártól, illetve miként közelíthető meg mindkettő – csak néhányat említve a figyelembe veendő szempontok közül.” Egyértelműbb, egyszerűbb a hatóság számára az ügyelet kijelölése – állítja dr. Cseh Ildikó –, ha az adott helység gyógyszertárai megegyeznek egymással az ügyeleti ellátást illetően. 

Az országos tiszti főgyógyszerész szerint négy szóval jellemezhető a hazai Dr. Cseh Ildikógyógyszerforgalmazás: zárt, szabályozott, engedélyhez kötött és ellenőrzött. Ezek garantálják nem csak a betegek, hanem a gyógyszerforgalmazás biztonságát is.

A gyógyszertárak szakmai felügyelete és ellenőrzése mellett – melyet az országos tiszti főgyógyszerész vezetésével az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat keretében az OTH Gyógyszerészeti Főosztálya végez – elsőfokú hatósági feladatokat is ellátnak. Véleményezik a lakossági gyógyszerellátást érintő, készülőben lévő jogszabályokat, de hozzájuk tartozik például a patikák létesítésének, működésének engedélyezése is. Mindezt a tevékenységet a megyei tiszti főgyógyszerészekkel illetve tiszti gyógyszerészekkel karöltve végzik.

Az országos tiszti főgyógyszerész – aki egy éve irányítja a főosztályt –, megbízása első pillanatától fontosnak tartotta e munkában az egységes szempontok érvényesítését. Korábban ugyanis előfordultak olyan panaszok, miszerint az egyik megyében olyasmit kifogásoltak az ellenőrzést végzők, amit egy másik térségben elfogadtak. Ma már havi bontásban összeállított éves ütemterv szerint dolgoznak, egységes ellenőrzési szempontok és jegyzőkönyvek alapján.

Honlapjukon évről évre nyilvánosságra hozzák, hogy mit, s milyen mélységig készülnek vizsgálni. Idén – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – változatlanul kiemelt szempont a betegjogok érvényesülésének vizsgálata. Ez egy gyógyszertár esetében a többi közt annak ellenőrzését jelenti, hogy például a tára mögött álló szakember viseli-e a nevét és beosztását közlő kitűzőt, a gyógyszerük kiváltásáért betérőknek rendelkezésére áll-e kihelyezve ivóvíz és pohár, jól látható helyen függesztették-e ki a gyógyszertár felügyeleti szerveinek elérhetőségét, illetve a felnőtt és gyermek orvosi ügyelet, valamint a legközelebbi, hétvégén és éjszaka is működő patika címét és telefonszámát.

Ami a szakmai munkát illeti, idén arra is kíváncsiak az ellenőrzést végzők, vajon betartják-e a magisztrális gyógyszerkészítés szabályait. Kérdésünkre, vajon a fiatal orvosok hasonló mértékben élnek-e az „egyedileg” összeállított, helyben elkészítet gyógyszerek alkalmazásával, mint ahogy ezt annak idején az idősebbek tették, dr. Cseh Ildikó elmondta: évek óta csökken a magisztrális gyógyszerkészítés. Vannak azonban olyan területek – elsősorban a bőr- és a gyermekgyógyászat tartozik ide –, ahol az orvosok még ma is szép számmal élnek az egyedi receptúra nyújtotta lehetőségekkel. Működési engedélyt egyébként kizárólag olyan gyógyszertár kaphat, amelyikben rendelkezésre állnak a helyi gyógyszerkészítés tárgyi és személyi feltételei.

E munka magas követelményeit még a laikusok számára is jól érzékelteti annak felsorolása, hány féle dokumentumot kell vezetni a magisztrális gyógyszerkészítéssel kapcsolatban. Kiszerelési, vizsgálati, laboratóriumi, sterilezési naplók és munkafüzet tartozik többek között ide, amelyeket az utolsó bejegyzést követő öt évig meg kell őrizni. Mindezt a gyógyszer- és betegbiztonság érdekében, hogy bármikor, bármi azonnal visszakereshető legyen.

Vizsgálja a gyógyszerügyi igazgatás az úgynevezett fokozottan ellenőrzött szerekkel – a kábítószerekkel, pszichotróp gyógyszerekkel – kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, illetve a forgalomból történő kivonás szabályainak követését. Ez utóbbit adott esetben a GYEMSZI-OGYI rendeli el, amelynek végrehajtása minden patika számára kötelező.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés