hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A betegek keveset tudnak a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről

Egy brit felmérés szerint bár a betegek 66 százaléka felkeresi háziorvosát krónikus fájdalmával, többségük nem fordul a fájdalom kezelésére szakosodott orvoshoz vagy fájdalomambulanciához. A szakemberek szerint az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése szükséges.

hirdetés

Az Egyesült Királyságban csaknem 10 millióan élnek krónikus fájdalommal, mely a mindennapi tevékenységek megzavarása révén nagyban rontja a betegek életminőségét. Az esetek jelentős részében azonban a fájdalmat nem csillapítják megfelelően, illetve a betegek nem tudják, hová kellene fordulniuk hatásos kezelésért. A St. Jude Medical és a Pain UK együttműködésében végzett felmérés 1614 személy (1090 átlagos válaszadó és 524, krónikus fájdalomban szenvedő beteg) vett részt. Az eredmények azt jelzik, hogy a krónikus fájdalom meglehetősen gyakori probléma, ennek ellenére a laikusok keveset tudnak a kérdésről és arról, miként lehet azt orvosolni.

Krónikus fájdalomnak a 12 hétnél hosszabb ideje fennálló, illetve az olyan fájdalom tekinthető, mely a traumát vagy műtétet követően szokványosan megjelenő fájdalmon túl is fennmarad. A mostani vizsgálat szerint azonban krónikus fájdalomtól nem szenvedő résztvevők körében mindössze 30 százalék volt azok aránya, akik tisztában voltak a krónikus fájdalom jelentésével és azzal, hogy az mennyi ideig tart. A krónikus fájdalomban szenvedő résztvevők válaszaiból ugyanakkor az derült ki, hogy sokan nem keresik fel háziorvosukat problémájukkal. A megkérdezettek csupán 15%-a fordult fájdalomambulanciához problémája megoldására, és az emberek általánosságban keveset tudnak arról, hogy a fájdalom enyhítésére más módszerek is léteznek, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek.

Antony Chuter, a Pain UK vezetője így foglalja össze a tapasztalatokat: „A felmérés eredményei azt jelzik, hogy az Egyesült Királyságban is nagyobb erőfeszítésekre van szükség a krónikus fájdalommal és annak kezelési lehetőségeivel kapcsolatos tudatosság növelésére. Most is bebizonyosodott, hogy bár a betegek egy része a háziorvosig eljut, innen azonban nem lép tovább. A betegeket tájékoztatni kell a rendelkezésre álló terápiás lehetőségekről, és a szakorvoshoz vagy háziorvoshoz forduló beteget szükség esetén tovább kell irányítani fájdalomambulanciára.”

Dr. Vivek Mehta, A Barts Healths NHS Trust fájdalomspecialistája a következőkkel egészíti ki a fentieket: „A felmérés által nyújtott statisztika aggasztó, és egyértelműen azt tükrözi, hogy növelni kell a laikusok tudatosságát a kérdésben. Bár az emberek úgy tartják, hogy a krónikus fájdalom egy aktuális állapot, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy van segítség, ezért olyan állapotban élik az életüket, mely jelentősen rontja életminőségüket. A gyógyszereken kívül egy sor egyéb lehetőség áll rendelkezésre a krónikus fájdalomban szenvedő betegek számára. Ilyen például a gerincvelői stimuláció, mely voltaképpen egy „pacemaker” vagy egyfajta pulzusgenerátor beültetését jelenti, mely az idegek elektromos ingerlése révén enyhíti a fájdalmat. A kutatások szerint a módszer hatékonyan csökkenti a beteg panaszait. Az Egyesült Királyságban azonban a betegek nemigen férnek hozzá ezekhez a kezelésekhez.”

Néhány további számadat a felmérésből:

- A megkérdezettek százaléka véli úgy, hogy a műtét megoldás lehet a krónikus fájdalom kezelésére. A valóság azonban sokszor ezzel éppen ellentétes. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a sebészeti beavatkozások képezik a krónikus fájdalom egyik leggyakoribb okát: a fájdalomambulanciákon megforduló betegek körülbelül 20 százalékának panaszai egy korábbi sebészeti beavatkozásig vezethetők vissza.

- A megkérdezettek több mint egyharmada úgy hiszi, hogy a nyugalom és a relaxáció hatásos kezelés krónikus fájdalom eseteiben, míg egy másik egyharmaduk azt vallja, hogy ez olyan dolog, amivel meg kell tanulni együtt élni.

- A felmérésben részt vevők közel 40 százaléka válaszolta, hogy szerinte a krónikus fájdalom egész életen át fennmarad. Ennek a vélekedésnek az aránya az idősebb korosztályban nagyobb volt: 55 éves kor felett a megkérdezettek 47 százaléka tekint így a kérdésre.

(Forrás: Pain UK, News Medical)

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés