hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Az amerikai gyógyszerhatóságok a valproát veszélyeire figyelmeztetnek

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) arra figyelmeztetett, hogy veszélyes lehet a valproát-nátrium várandósoknál történő alkalmazása, mert az ilyen terhességből született gyermekek IQ-ja alacsonyabb, mint a nem kezelt terhesek gyermekeié.

hirdetés

Az FDA azokra a nemrégiben napvilágra került vizsgálati eredményekre hivatkozik, melyek szerint a méhen belüli valproátexpozíciónak kitett gyermekek 6 éves korukban rosszabbul teljesítenek az intelligenciateszteken mint azok, akiknek édesanyját más antiepileptikummal kezelték várandóssága alatt.

Valproáttartalmú készítményeket nemcsak az epilepszia kezelésében alkalmaznak, hanem a migrénes rohamok megelőzésére, valamint a bipoláris zavar mániás epizódjaiban is.

A figyelmeztetés az Egyesült Államokban az Abbott cég több termékét, valamint a Noven Therapeutics LLC originális és generikus gyógyszerét érinti. A szóban forgó gyógyszerek előiratában eddig is szerepelt, hogy terhesség alatti alkalmazása nem ajánlott, mert fejlődési rendellenességeket okozhat.

A valproátot tartalmazó gyógyszerek nem adhatók várandós nőknek a migrénes rohamok megelőzésére, mivel eddig is több adatunk volt arra, hogy a magzat szempontjából a veszélyek meghaladják az anyánál várható terápiás hasznot” – nyilatkozta az FDA neurológiai divíziójának vezetője, Russell Katz.

Nem ez az első alkalom, hogy az FDA a valproát potenciális ártalmaira figyelmeztet, hiszen 2011 júniusában már közzétették egy vizsgálat köztes eredményeit, melyek szerint 3 éves korban rosszabb kognitív képességeket észleltek valproátexpozíciót követően. 

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés