hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

"Nem sajátítják el a megfelelő védekezési módokat"

Hosszú évtizedek alatt semmit sem javult a fiatalok szexuális kultúrája, sőt, sok minden romlott – mondta a hirado.hu-nak Séllei Györgyi szexológus, mediátor.

hirdetés

A 16-25 év közötti fiatalok közül minden harmadik legalább hetente egyszer él nemi életet, ennek ellenére a korosztály egynegyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert – derül ki egy friss hazai kutatásból. A 19 éven aluliak körében pedig csaknem minden második terhesség abortusszal végződik, írja a lap.

A hamarabb bekövetkező nemi éréssel és a korán kezdődő szexuális érdeklődéssel a szülők a legtöbbször nem tudnak mit kezdeni. A 14-18 év közötti fiatalok szexuális élete még nem rendszeres, hanem esetleges, ehhez viszont nem sajátítják el a megfelelő védekezési módokat; erre egyáltalán nincsenek felkészítve.

Néhány éve az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) készített egy felmérést 3000 általános és középiskolás diák bevonásával a kamaszok párkapcsolati attitűdjeiről, amiből kiderült, hogy a 13-14 éves gyerekek már túl vannak az első szexuális élményen. A fiatalok azt is elmondták, hogy az első nemi aktusra legtöbbször hirtelen, védekezés nélkül került sor annak ellenére, hogy tudták, a szex következménye a terhesség, de sokan hitték azt, hogy az első alkalommal kizárt a fogamzás.

Ezt megerősíti Szőnyi György szülész-nőgyógyász is, aki valóban úgy véli, hogy egy felfokozott pillanat hatására a 14-15 éves fiatalok könnyen sodródnak olyan helyzetbe, nem tervezetten, hogy szexuális viszonyba kerüljenek egymással. Viszont a sekélyes tudásuk és a megfelelő háttértámogatás hiánya miatt tényleg sokan nem védekeznek semmilyen módon sem a nem kívánt terhesség, sem a nemi betegségek ellen.

A védekezésnek pedig több alternatív módja is van – mondta a nőgyógyász. Akár már 14 éves korban is lehet alkalmazni például méhen belüli, helyi hormonhatású eszközt. A fogamzásgátló tabletta ebben az életkorban – a fejlődő hormonháztartás miatt – még nem jó megoldás. Kicsit idősebb korban, kifejlett hormonrendszer esetén már a fiatal akár hüvelygyűrűt is használhat, ami nagyon biztonságos. Ezekről a módszerekről sokszor még a szülők sem tudnak.

Az alkalmi kapcsolatoknál vagy a friss párkapcsolatokban azonban mindenképpen érdemes gumióvszert használni, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek ellen csak ez véd – hangsúlyozta a nőgyógyász.

(forrás: Híradó Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés