hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A járvány miatt mintegy 25 millió gyerek védőoltása maradt el

Az ENSZ szerint a koronavírus-világjárvány miatt mintegy 25 millió gyerek védőoltása maradt el olyan betegségek ellen, mint a diftéria, a tentanusz vagy a szamárköhögés, írja az MTI nyomán az ATV honlapja.

hirdetés

A pénteken közzétett friss jelentés szerint a csökkenő tendencia 2019-ben kezdődött.

"Ez a gyermekegészségügy vörös riasztása. A gyermekkori immunizáció legnagyobb tartós csökkenésének vagyunk tanúi egy nemzedék óta", nyilatkozott Catherine Russell, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF ügyvezető igazgatója, aki szerint a következmények elvesztett életekben lesznek mérhetők.

Az adatok alapján a védőoltásokból kimaradó gyerekek túlnyomó többsége fejlődő országokban, Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és a Fülöp-szigeteken él. Noha az immunizáció a világ minden régiójában csökkent, a legnagyobb hátrányt Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben tapasztalni.

Az oltások "történelmi mértékű visszaesése" a szakértők szerint azért különösen aggasztó, mert közben a súlyos alultápláltság arányai is növekednek. Az alultáplált gyerekek immunrendszere általában gyengébb, a fertőzések végzetesek lehetnek számukra.

"Az éhínség és a védőoltások egyre nagyobb hiánya együttesen a gyerekek túlélési válságával fenyegetnek", közölte az ENSZ.

Tudósok szerint az alacsony oltási arány következtében már olyan megelőzhető betegségek járványai törtek ki, mint a kanyaró vagy a gyermekbénulás. 2020 márciusában az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és partnerei arra kérték az országokat, hogy függesszék fel a gyermekbénulás felszámolására tett erőfeszítéseiket az egyre erősödő koronavírus-járvány közepette. Több mint 30 országban tört ki azóta gyermekbénulás-járvány, közli a lap.

(forrás: ATV/MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés