hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

"Az esetleges kivételek, csak erősítik a szabályt"

Missziójának tekinti a tudomány terjesztését Boldogkői Zsolt, az Orvosi Biológiai Intézet igazgatója, aki több cikket publikált a homeopátiáról és a paleolit diétáról. A Szeged Café interjúja.

hirdetés

Ezeket a cikkeket kizárólag tudományos ismeretterjesztő céllal írom. A korábbi témákat is sokan olvasták és idézték, de valóban, az alternatív orvoslással és a táplálkozással kapcsolatos írásaim azok, amik erős emóciókat váltottak ki az emberekből. Eleinte még a legközelebbi ismerőseim sem tudták, hogy én írtam egy adott cikket. Nem volt ritka, hogy kérdezték: hallottad, hogy egy szegedi prof nekiment a homeopátiának? Igen, egészen közelről ismerem az illetőt - válaszoltam.

Ezek a témák is a tudomány hatáskörébe tartoznak ugyan, de mivel a hétköznapi emberek közül sokan elkötelezettek valamilyen alternatív terápia vagy táplálkozásmód mellett, úgy érezhetik, írásaim által támadás érte őket. Ez egyfajta misszió, amit a tudás megfelelő tiszteletéért, a logikus gondolkodásért, illetve az irracionalizmussal szemben folytatok.

Ez a jelenleg a médiában folyó “harc” valójában nem előzmények nélküli. Az Orvosi Biológiai Intézetben a kollégáimmal már több éve ebben a szellemben oktatunk. A modern biológia számos területe áll társadalmi össztűz alatt. Figyelembe véve ezt a tényt, és az ebből fakadó társadalmi érzékenységet, megpróbálok a téveszmék és a helytelen gondolkodás ellen úgy küzdeni, hogy közben az ilyen véleményeket valló személy méltóságát ne sértsem meg.

Ennek egyik módja az, hogy nem várok el a hallgatóktól azonosulást ezekben a kérdésekben: van olyan témakör például, ahol a vizsgán a hallgató egy más témát választhat ehelyett. Ez az evolúció. Az alternatív orvoslás a főkurzusunkban pedig egy rövid fakultatív anyag. A választható kurzusainkon beszélünk elsősorban ezekről a dolgokról. Az egyik ilyen kurzusunk – a Molekuláris Biológiai Határai – rendkívül népszerű a hallgatók körében, az idén 333 magyar és 150 angol és német hallgató vette fel.

A teljes interjú a Szeged Cafén

(forrás: Szeged Café)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés