hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

"Az emberek már tudnak róla, hogy létezik hamis gyógyszer"

A gyógyszerhamisítás visszaszorításában mérföldkövet jelentene a büntetőtörvénykönyv szigorítása, mondta Ilku Lívia, Jedlik Ányos-díjas szakember, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a Rádió Orientnek.

hirdetés

Igazi egészségügyi családból származik Ilku Lívia, az idei Jedlik Ányos-díj egyik elismert szakembere, akinek édesanyja gondozónő volt, édesapja pedig mentős, így tulajdonképpen nem is volt kérdés, hogy nővérével egyetemben egészségügyi szakközépiskolába fognak járni. Ezt követően testvére szülésznő lett, ő maga pedig a gyógyszerészetet választotta. Az egyetem elvégzését követően hét évig orvoslátogatóként dolgozott, s mindeközben elvégezte a jogi egyetemet is. A két végzettséget együtt pedig az Egészségügyi Minisztériumban tudta hasznosítani, ahol a jogi főosztályon kodifikációs feladatokat látott el. „Izgalmas volt éppen az EU-csatlakozás idején itt dolgozni, ahol számos olyan szakmai szabályt sikerült megalkotni, amelyek a mai napig hatályban vannak” – mondta a Rádió Orientnek adott interjújában.

A minisztériumban eltöltött hét év után Ilku Lívia két évet töltött el az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazgató-helyetteseként, ahonnan végül egy szervezeti átalakítás miatt bocsátották el. „Nehéz volt elfogadni, hiszen úgy éreztük, jó irányba indultunk el, s a hatósági munka terén egy valódi európai szolgáltató közigazgatást kezdtünk el kiépíteni. A gondviselés jele, hogy éppen azon a napon hívtak el igazgatónak a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségéhez.”

Ilku Lívia a gyógyszerészet és a jog mellett PR, kommunikációs és marketing végzettséggel is rendelkezik. Mint mondta, az itt megszerzett ismereteit is jól tudja hasznosítani jelenlegi munkájában, hiszen megújult a MAGYOSZ honlapja és egy jól működő kommunikációs bizottság segíti a rendkívül széles szervezeti taggal rendelkező szövetség koordinációs tevékenységét.

Az idén Jedlik Ányos-díjjal jutalmazott szakember két okból sem számított a díjra. „Egyrészt fantasztikus tudományos szakmai múlttal rendelkező feltalálók szokták kapni az elismerést, másrészt pedig tipikusan férfiak” – mondta. Arról, hogy mégis minek köszönheti, hogy a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjeként most elismerték eddigi munkáját, azt mondta:

nagyon sokat haladtunk előre főleg a lakossági felvilágosításban, aminek köszönhetően az emberek már tudnak róla, hogy létezik hamis gyógyszer és óvatosabban is kezelik az internetes árusítást.”

Mindemellett munkájuk révén remény van rá, hogy hamarosan ne csak szabálysértéssel legyen büntethető az, aki gyógyszereket hamisít. „Az Igazságügyi Minisztériumtól javaslatunkra azt a választ kaptuk, hogy írjuk le az egészségügyi kormányzat eddig megtett intézkedéseit, amelyek után elkezdhetik a btk. szigorításának előkészítését is” – zárta szavait.

(forrás: OrientPress)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés