hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

"A patikákban kapható Lyme-tesztek botrányosak"

Botrányosnak nevezte a Lyme-teszteket a Kossuth Rádió Napközben című műsorában dr. Lakos András infektológus.

hirdetés

Dr. Lakos András infektológus a műsorban elmondta: az ajánlások szerint a szezon kezdete előtt javasolt a védőoltás, de bármikor be lehet adni. A kullancs-encephalitis ugyan nagyon ritka betegség, kétszázszor ritkább Magyarországon, mint Lyme-kór, de a maradandó elváltozásoknak jelentős kockázata van, írja a hirado.hu.

A kullancs elleni oltás hivatalosan egy éves kortól adható be, Lakos András azonban azt javasolta, másfél éves kor után adják be, amikor már véget értek a csecsemőkori oltások.

Dr. Lakos András a patikákban kapható Lyme-teszteket botrányosnak nevezte, és senkinek nem javasolja. Ahogy fogalmazott: soha nem vizsgálták, hogy ezek mennyire megbízhatók, ráadásul a kullancsot határozzák meg, s ennek súlyos következményei szoktak lenni.

Ha a teszt eredménye pozitív, antibiotikum-kezelések, laboratóriumi vizsgálatok következnek, amelyek gyakorlatilag használhatatlanok és félrevezetik mind a pácienst, mind az orvost. A kullancsok ötven százaléka ugyanis fertőzött lehet, de a fertőzött kullancscsípés után csak egy-két százalékban történik meg a fertőzés.

(forrás: hirado.hu/Kossuth Rádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés