hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

A marihuána engedélyezése emberkísérlet

Kell a személyes kapcsolattartás, kellenek a kis közösségek, mert csak ezek a szociális kapcsolatok gazdagítják az ember belső világát. Az ember társas lény, közösségéből kiszakítva személyisége eltorzul – mondja Freund Tamás friss Heti Válaszban. A világhírű agykutató a napokban 12 milliárd forint támogatással elindított Nemzeti Agykutatási Program elnöke lett.

hirdetés

Az idegrendszeri betegségek összköltsége 2010-ben Európában 798 milliárd euró volt, ami jól mutatja, hogy az agy betegségei irdatlan gazdasági és szociális terhet rónak a társadalomra.

„Teher a betegnek, teher a családnak, teher a közösségeknek, hiszen egy autista vagy skizofrén gyerek, egy alzheimeres szülő nemcsak lelkileg viseli meg a családot, de az ápolásuk miatt gyakran egy családtagot ki is kell vonni az aktív munkavégzésből" - mondja Freund Tamás, hozzátéve, hogy feltehetően ezek a számok is meggyőzték a döntéshozókat arról, hogy az agykutatásnak 12 milliárd forint kormányzati támogatást nyújtsanak.

Döntő érv lehetett továbbá a magyar agykutatás nagy hagyománya, valamit, hogy egyre több ember küzd különféle mentális problémával - depresszióval, szorongással, stresszel, pánikbetegséggel.

„Az információrobbanás, a kommunikációs technológiák fejlődése jelentős nyomásként nehezedik az agyra, ami aztán ez alól keresi a kibúvókat. Bár a lehetőség adott, hogy különféle információs eszközökkel ápoljuk kapcsolatainkat, mégis sokkal jobban tesszük, ha inkább eljárunk együtt sportolni, énekelni, filmklubba, színházba, koncertre" - magyarázza a professzor.

Freund Tamás az interjúban beszél arról is, hogy valamennyien alzheimeresen végeznénk, ha megérnénk, illetve arról, hogy miért állítja: a marihuána engedélyezésével a hollandok 30 éve nem tesznek mást, mint embereken kísérleteznek.

(forrás: Heti Válasz)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés