hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

900 és 11 ezer forint között lehet majd az oltás ára

A verseny óriási, miként a befektetések nagyságrendje, számítások szerint globálisan már legalább 6,7 milliárd dollárt költöttünk a COVID-19 oltóanyagok kutatásába, írja a Növekedés.hu.

A szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy a koronavírus-világjárványnak csak hatékony védőoltással lehet véget vetni. Az oltással kapcsolatos globális kutatási és fejlesztési erőfeszítések példátlanul nagyságrendű és sebességűek, és míg általában és hagyományosan hozzávetőlegesen tíz évet vesz igénybe egy vakcina kifejlesztése, a hozzáértők többsége szerint idén év végére, illetve a jövő év elejére már rendelkezünk egy vagy több Covid-19 elleni védőoltással.

A korábbi tapasztalatok szerint több mint hét jóváhagyott oltóanyagra lehet számítani. A gyártók jelzései szerint 2020 végéig akár egymilliárd, 2021 végére pedig nyolc-kilenc milliárd adag oltóanyagot is képesek lesznek előállítani.

A COVID-19 elleni oltóanyag-fejlesztésre a világ kutatólaboratóriumai és gyógyszergyárai már eddig is több támogatást kaptak, mint bármelyik korábbi oltásra. A vakcina árát egészségügyi közgazdászok szerint igen sok tényező befolyásolja majd, a járvány terjedésétől egészen odáig, hogy egy vagy több dózis kell majd belőle a védettség kialakításához.

A legdrágábbak kétségtelenül azok a COVID-19 oltások lesznek, amelyekből már egy adag is maximális és évekig tartó védettséget nyújt. Az amerikai Pfizernél azonban, amely a német BioNTech társasággal közösen már klinikai vizsgálatokban teszteli az oltóanyagát, arra számítanak, hogy rendszeresen szükség lehet egy Covid-19 oltásra a vírus elleni hatékony védelem érdekében. Amennyiben ez oltóanyag megfelelőnek bizonyul és engedélyt kap a forgalmazásra, az amerikai kormány első körben 100 millió dózist vásárol belőle, a megállapodás értelmében az első tételt 1,95 milliárd dollárért, vagyis körülbelül 20 dollár/adagért szerezné be azzal a feltétellel, hogy további 500 millió adagra is igényt tart.

A szintén amerikai Moderna, amely elvileg szeptember végére befejezi saját koronavírus-vakcinájának fázis-III. vizsgálatát, azt közölte, hogy annak adagja várhatóan valahol 32 és 37 dollár (11 ezer forint) között lesz. A brit AstraZeneca korábbi nyilatkozatai alapján a járvány ideje alatt nem tervez profitot az oltáson, önköltségi áron adja majd azt. A Reuters értesülései szerint egy dózis ára így 2,5 euróba, vagyis alig 3 dollárba (900 forint) kerülhet majd.

A teljes cikk

(forrás: Növekedés.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés