hirdetés
hirdetés
2020. október. 22., csütörtök - Előd.
hirdetés

50 milliárd megy vitaminra és étrend-kiegészítőre

Évi 28 millió doboz étrend-kiegészítő fogy Magyarországon, a 2012-es adat csak 23 millió doboz volt. Tavaly már majdnem minden hazai lakos szedett ilyet, vagy vitamint, közli a VG.

hirdetés

A hazai lakosság évente körülbelül 50 milliárd forintot költ vitaminra és étrend-kiegészítőre, ezek forgalma elsősorban a patikák, a drogériák és a legálisan működő internetes oldalak eladásai során mérhető – mondta a Világgazdaságnak Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (Mékisz) elnöke. A nehezebben feltárható multi-level marketing rendszereken keresztül is sokan vásárolnak ilyen termékeket.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisában csaknem 15 ezer táplálék-kiegészítő szerepel, ebből 4-5 ezer forgalomban is van. Évente körülbelül 1500 új étrend-kiegészítő jelenik meg, a legkelendőbbek a vitaminok, a kalcium- és a magnéziumtartalmú készítmények és a porcregenerálók.

A februárban indult biztonságos étrend-kiegészítő programhoz az ország 2300 gyógyszertárából már 1089 csatlakozott. Az önként csatlakozó gyártók, forgalmazók és gyógyszer-nagykereskedők vállalják, hogy csak megfelelő minőségtanúsítású, biztonságos étrend-kiegészítőket, speciális tápszereket forgalmaznak, a gyógyszertárak pedig csak a programban részt vevő beszállítótól szereznek be lakossági értékesítésre étrend-kiegészítőt, emlékeztet a lap.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés