hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

2019 az öngondoskodás éve

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság idén negyedik alkalommal, szakmai rendezvény megtartásával ünnepelte a Gyógyszerészek Világnapját, ahol bejelentették: 2019 az öngondoskodás éve lesz.

hirdetés

Egyre nagyobb szerepet kapnak a gyógyszerészek az emberek egészségének védelmében, a megfelelő gyógyszeralkalmazás segítésében. Ezt ismerte fel a Gyógyszerészeti Világszervezet (FIP), amikor 2009-ben elhatározta, minden év szeptember 25-ét a Gyógyszerészek Világnapjává nyilvánítja, arra kérve őket, hogy ezen a napon szervezzenek figyelem felkeltő eseményeket az emberek egészségének javítása iránti elkötelezettségük érdekében.

A hazai rendezvény mottója: „Gyógyszerésze az Ön gyógyszer szakértője”, amellyel a gyógyszerészek szakmai tudását kívánják középpontba állítani, hiszen ők azok, akik nap, mint nap gondoskodnak a hozzájuk forduló páciensekről. Így fogalmazott Szökő Éva professzor, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke a Sanofi cégnél rendezett szimpóziumon. Az elnök szerint a gyógyszerész nemcsak arról gondoskodik, hogy a patikában megforduló páciensek a megfelelő gyógyszert a megfelelő adagban és gyógyszerformában kapják meg, hanem az egészségügyi szakemberekkel közösen arról is, hogy a számukra leginkább megfelelő terápiát kapják.

Bidló Judit a finanszírozási szempontokat vette górcső alá. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főtanácsadója előadását azzal kezdte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának új minisztere első feladatai között volt a népegészségügyi program kidolgozása, a tárca kiemelt figyelmet fordít a betegségek megelőzésére, az öngondoskodásra. Ez utóbbi nem csupán pénzkérdés, hanem egyfajta tudást, szemléletváltást igényel az emberektől, amiben sokat segíthetnek a gyógyszerészek. Ma már a legkorszerűbb diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre a betegségek időben történő felismerésére, ám fontos hogy a diagnózis felállítását követően a beteg együttműködjön orvosával a terápia betartásában. Soós Gyöngyvér professzor, a Gyógyszerészi Gondozásért Nonprofit Kft. vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg korábban a compliance fontosságát hangoztatták a betegek terápiahűségével kapcsolatban, azaz, hogy tartsa be az orvos utasításait, ma már inkább az adherencia került előtérbe, ami partnerséget tételez fel az orvos és a beteg között. Hangsúlyozta: a gyógyszerészek hivatásbeli kötelessége a gyógyszerészi gondozás. E tekintetben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság együttműködik a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK) és más gyógyszerészi szakmai szervezetekkel, hogy egységes elvek érvényesüljenek a patikákban a betegekkel való foglalkozásban.

Balogh Sándor, a Magyar Általános Orvostudományi Társaságok Egyesületének elnöke úgy látja, hogy az egyre apadó háziorvosi kart segíthetik, tehermentesítik a jól felkészült gyógyszerészek, akik megbízható szakmai tudással rendelkeznek és valóban napi kapcsolatban vannak a pácienseikkel. Az öngondoskodás – azon túlmenően, hogy segít az egészség és a jó közérzet megtartásában és a teljes értékű élet kialakításában – az egészségügyi ellátórendszert is fenntarthatóbbá teszi – tette hozzá Balogh Sándor.

Figyelemfelkeltő adattal szolgált a rendezvénynek helyet adó Sanofi vezérigazgatója. Szörényi Beáta a brit gyógyszergyártók szakmai szervezetének tanulmányát idézte, amelyből kiderül: a szigetországban az egyébként önállóan is kezelhető betegségekkel a háziorvosokat 57 milliószor, a baleseti és sürgősségi osztályokat pedig 3,7 milliószor keresik fel minden évben az emberek. Az IMS Health egészségügyi információs szolgálat becslése szerint ez évente mintegy 2,3 milliárd fonttal terheli meg a brit egészségkasszát. „A Sanofi minden olyan kezdeményezést támogat, amely fel szeretné hívni a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik az öngondoskodás az általános egészségi állapot javításában”, szögezte le a vezérigazgató.

A rendezvény kerekasztal beszélgetésében részt vett Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Az ő elnöki regnálása alatt érte el a kamara, hogy a gyógyszertárak kereskedelmi egységből újra visszanyerték eredeti minősítésüket, egészségügyi intézményként fogadják a betegeket. Mint mondta, gyógyszerész társai támogatják az emberek saját egészségükért való felelősségének javítását, az öngondoskodást. Nem gondolja ezt másként a Nemzeti Betegfórum elnöke sem. Pogány Gábor szerint az elsődleges prevencióval egyenértékű a páciensek betegség értése, valamint együttműködésük az orvosaikkal, gyógyszerészeikkel. Akkor lesz hatásos a terápia, ha a beteg tudja, milyen gyógyszert miért és hogyan kell szednie.

Az egészségtudatos életre való felkészülést már a gyermekkorban kell elkezdeni. Ezért a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán néhány évvel ezelőtt Bácskay Ildikó egyetemi docens témavezetésével pilot program indult középiskolás fiatalok egészségértésnek felmérésére. „Az adatok értékelése után arra jutottunk, hogy szükséges egy betegedukációs előadássorozat megszervezése ennek a korosztálynak” – mondta a docens. A mintaelőadás címe: Gyógyszerszedés a hétköznapokban - Az öngyógyításról (dióhéjban) kapszulában. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a középiskolások egészségnevelése mellett fontosnak tartja a felnőttek egészségértéssel/egészségtudatossággal kapcsolatos tudását, hogy eloszlassák az öngyógyítással kapcsolatos tévhitet. A társaság egyik feladata, hogy eszközül használva a tudományt, mintaelőadásokkal segítse azokat a gyógyszerészeket, akik külön is foglalkoznak lakóhelyükön a lakosság tájékoztatásával, így szolgálva a beteg emberek gyógyulását, a fiatalokat pedig megtanítsa, hogyan őrizhetik meg minél hosszabb ideig az egészségüket.

A Gyógyszerészek Világnapi rendezvényén stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Általános Orvostudományi Társaságok Egyesülete és a Sanofi-Aventis Zrt., és meghirdették: 2019, az öngondoskodás éve. Céljuk a kormány népegészségügyi programjának segítése, a lakosság egészségértéssel, egészségtudatossággal kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint az öngondoskodás fontosságának támogatása az általános egészségi állapot javításában.

(forrás: Sanofi)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés