hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

15 halálos betegség ellen fejleszt vakcinát a Moderna

A cég igyekszik együttműködni az alacsony jövedelmű országokkal, és a következő, potenciálisan halálos járvány elleni vakcinák kifejlesztésén dolgozik, írja a forbes.hu.

hirdetés

„Azon gondolkozunk, hogyan tudnánk felkészíteni a világot a következő járvány kitörésére” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. A bostoni központú biotech cég közzétette új közegészségügyi stratégiáját, amelyben azt tűzte ki célul, hogy az alacsony jövedelmű országokkal együttműködik a betegségek legyőzésében, továbbá a tudósokkal azon dolgozik, hogy minél több halálos betegség ellen kifejlesszenek oltóanyagot, írja a Forbes.com.

A hétfői bejelentés szerint az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott 15 betegség elleni oltóanyagok kifejlesztésére koncentrálnak, és a gyártáshoz való hozzáférést igyekeznek kiterjeszteni a szegényebb országokra.

Az ebola, a HIV, a zika és a nipah vírusok elleni vakcinák fejlesztését már elkezdték, és jelenleg a covid omikron-variánsával szemben hatásos ismétlőoltáson dolgoznak, valamint egy covid-influenza-oltóanyagkombón. A 15 súlyos betegség között szerepel a malária, a marburg-vírus, a dengue-láz, a lassa-lázjárvány és a krími-kongói vérzéses láz, a tuberkolózis, a mers-koronavírus és a Rift Valley-láz. Bancel szerint a vállalat kombinált vakcinákat is fejleszt majd, ahol egy adag több betegség ellen is immunizálhat olyan régiókban, ahol ennek van értelme.

A vakcinák kifejlesztésének elősegítése érdekében a Moderna elindított egy az mRNA Access nevű programot, amely a kormány és a kutatók együttműködését célozza. A program résztvevői vakcina-prototípusokat fejleszthetnek majd a Modernával annak gyáraiban, írja a lap.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés