hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

1500 gyógyszer hiánycikk

A Pénzcentrum megvizsgálta, hogyan alakulnak a termékhiányok a patikákban, mennyiben változott a helyzet az egy évvel korábbi állapothoz képest.

hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa alapján 37 108 törzskönyvezett gyógyszerkészítmény van, aminek a 4 százaléka a hiánylistán szereplő 1483 tétel. Tavaly júniusban 1479 termék szerepelt az adatbázisban, az eltérés tehát minimális. Azonban fontos tudni, hogy ez az adat önmagában semmit nem árul el a hiánycikkek jelentőségéről, írja a lap.

Egyrészt mivel az OGYÉI aktuális hiányokat gyűjtő adatbázisában köztudottan nem egy olyan termék szerepel, amelyet csak papíron érint a hiány és valójában más miatt került a listára, például mert végül a termék sosem került forgalomban az engedélyeztetés után. Van olyan termék, amely 2007 óta szerepel a listán. Másrészt a lista azért is kevés információ önmagában a hazai hiányállapotról, mert azt, hogy mekkora jelentősége van egy adott készítmény hiánycikké válásának, több tényező is befolyásolja: például hogy hány beteget érint a hiány.

Jelenleg az 1489 termékhiányból 158 gyógyszerkészítmény van, amely március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta hiánycikk, vagy a napokban válik azzá. Van köztük több vérnyomáscsökkentő, nyugtató, forró italpor, béta-blokkoló, c-vitamin készítmények, allergiagyógyszer, fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, görcsoldók. De a különböző baktériumölő szerekből is akad a listán. További 13 olyan készítmény van, amely előreláthatóan hiánycikké válik majd az év folyamán - ezeknek piaci megfontolás, vagy hatóanyaghiány áll a hátterében. Hatóanyag vagy más alapanyag ellátási probléma miatt jelenleg 48 termék hiánycikk, a megnövekedett igény miatt pedig 38 gyógyszer nem kapható. 52 készítmény esetén szállítási vagy raktározási gondok okozzák a hiányt, gyártási gond pedig 397 esetben áll fenn. Vannak olyan készítmények, amelyek "adminisztratív okokból" kifolyólag nem kaphatók.

A legtöbb esetben piaci megfontolások állnak a háttérben, 897 terméknél. Ez gyakran jelenti azt, hogy nincs igény egy bizonyos kiszerelésre a gyógyszerből, ezért a gyártó leállítja a forgalmazást. 840 esetben elérhető ugyanaz a termék más kiszerelésben, vagy másik azonos hatóanyagú termék, ugyanolyan vagy hasonló kiszerelésben.

A teljes cikk

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés